Masum, Irak parlamentosunu 3 Eylül’de toplanmaya çağırdı

Irak’ın mevcut Cumhurbaşkanı Fuad Masum, parlamentoyu ilk oturumunu yapmak üzere 3 Eylül’de toplanmaya çağırdı.

Cumhurbaşkanlığı bürosundan yapılan yazılı açıklamaya göre, Masum bir kararname ile yeni parlamentoyu, en eski üyesinin başkanlığında 3 Eylül’de toplanmaya çağırdı.

Kararname, Federal Yüksek Mahkeme’nin 12 Mayıs seçim sonuçlarını onaylamasından sonra çıkarıldı.

Mahkemenin onayladığı seçim sonuçlara göre Şii lider Muktada Sadr öncülüğündeki Sairun koalisyonunun, 329 sandalyeli mecliste 54 sandalye kazandığını doğruluyor.

Iraklı siyasi bloklar, parlamentonun ilk oturumundan önce en geniş ittifakı oluşturmak için yoğun bir müzakere halinde. Kurulacak koalisyon, gelecek dört yıl için hükümeti oluşturacak.

Irak Anayasası’na göre, seçim sonuçları onaylandıktan sonra mevcut Cumhurbaşkanı 15 gün içinde parlamentoyu toplanmaya çağırmalı. Parlamentonun da bu çağrıya uyarak, önce yeni başkanını sonra da Cumhurbaşkanını seçmesi gerekiyor. Yeni Cumhurbaşkanı da en büyük ittifaktan hükümeti 30 gün içinde kurmasını isteyecek.

Yeni Cumhurbaşkanı'nın kim olacağına dair tartışmalar devam ederken, YNK'nin adayı Dr. Muhammed Sabır İsmail olarak belirlendi. Irak'ta Saddam rejiminin devrilmesi ardından yapılan anlaşmalar kapsamında, Cumhurbaşkanı'nın bir Kürt olması gerekiyor. 

2005 yılında YNK Genel Sekreteri Celal Talabani, KDP Genel Başkanı Mesut Barzani ve Irak merkezi yönetimi, Cumhurbaşkanlığı makamının YNK'ye, bölgesel başkanlığın ise KDP'ye verilmesine karar kılmıştı. Ancak bu  yılki seçimden sonra YNK ve KDP arasında Cumhurbaşkanlığın hangi partiden olacağına dair tartışmalar yeniden alevlenmişti.