Meksika’da 90 yıldır el değiştirmeyen eyalette seçim zaferi

Meksika’da iktidardaki solcu parti, pazar günü ülkenin en kalabalık nüfuslu eyaletinde yapılan seçimlerde tarihi bir zafer kazandı.

Başkentin çevresindeki Meksika Eyaleti’nde pazar günü seçmenler sandık başına gitti.

Toplam 12,6 milyon kayıtlı seçmen sandık başına çağrıldı. Kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 48,7 ile 50,2 arasında bir katılım gerçekleşti.

17 milyon nüfusu ile birçok ülke nüfusundan daha büyük olan Meksika Eyaleti, siyasi gözlemcilere göre ülkenin tüm zıtlıklarını özetleyen “mini bir cumhuriyet” özelliği taşıyor.

İktidardaki Ulusal Yenilenme Hareketi (Morena), eyaletin valilik görevini kaparken, Kurumsal Devrimci Parti'nin (PRI) 90 yıllık kalesini ele geçirdi.

Cumhurbaşkanı Andres Manuel Lopez Obrador’un ülkedeki popülaritesinin de rüzgarı ile Morena’nın adayı Delfina Gomez, rakibi Alejandra del Moral’a 9 puan fark attı.

"Birlikte Tarih Yaparız" koalisyonuna liderlik eden 60 yaşındaki öğretmen Delfina Gomez, "Ülkemizin içinden geçmekte olduğu dönüşüm sürecinin devletimize kök salmasının zamanının geldiğine karar verdiniz" dedi.

PRI’nin adayı rakibinin zaferini kısa bir açıklama ile kabul etti. PRI, liberal sağcı PAN ve merkez solcu PRD ile ittifak halinde seçimlere girdi.

Obrador’un hareketi bu zaferle birlikte 2024 ortalarında öngörülen cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir yıldan biraz daha fazla zaman kalırken, hegemonyasını pekiştirdi.

2018’deki federal cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iktidara gelen Morena, 32 eyaletin 22’sini tek başına veya ittifakları ile yönetiyor. Buna pazar günü yapılan seçim sonuçları dahil değil.

Mevcut durumda, 2024 seçimlerinde Morena’yı kimin temsil edeceği sorusu cevap bekliyor. Obrador, Anayasa’nın belirlediği 6 yıllık görev süresi nedeniyle yeniden adaylığını koyamıyor. Cumhurbaşkanı adayı ön seçimle belirlenecek. Gelecek haftadan itibaren bu süreç başlayacak. Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard ve Mexico Belediye Başkanı Claudia Sheinbaum favori adaylar olarak öne çıkıyor.