Merkel’den ‘48 saat kalacaklar’ sözü

Almanya’da İçişleri Bakanı Seehofer’in öncülüğünde hazırlanan yeni mülteci planı için Başbakan Merkel düğmeye bastı.

Almanya başbakanı Angela Merkel, önce karşı çıktığı daha sonra da İçişleri Bakanı Seehofer’in istifa tehdidi yüzünden kabul etmek zorunda kaldığı yeni mülteci planı için kolları sıvadı. Almanya’nın kapılarını yeni mültecilere kapatmasını sağlayacak plan için Seehofer’in lideri olduğu CSU ve Başbakan Merkel’in partisi CDU geçtiğimiz Pazartesi günü anlaşmaya varmıştı.

Plana göre daha önce bir başka Avrupa Birliği üyesi ülkede kaydı bulunan veya başka ülkeler üzerinde Almanya’ya ulaşan mülteciler Avusturya sınırında kurulacak bir merkezde tutulacak. Ancak sığınma talebinde bulunan bir insanın suçlu muamelesi görerek zorla bir yerde tutulması yasalara aykırı.

ARD’de televizyonunda yayınlanacak bir röportaj için konuşan Merkel ise söz konusu merkezlere arka çıktı. Yasaların bir insanı en fazla 48 saat bir yerde tutmaya izin verdiğini belirten Merkel “Biz de bu merkezlerde 48 saat ile yetineceğiz ve bu süre içinde diğer ülkeye gönderilmesini sağlayacağız” dedi.

Ancak 48 saatin hiçbir şekilde mültecilerin geri iade işlemine yetmeyeceği belirtiliyor. Dublin anlaşması gereği mültecinin ilk kaydının bulunduğu ülkenin 6 aya kadar zamanı var. Zaten mülteci yükü fazla olan Yunanistan ve İtalya gibi ülkeler ise genelde Almanya’dan mültecileri geri almaya yanaşmıyor.

MERKEL SPD’Yİ İKNA EDEBİLECEK Mİ?

Merkel hükümetinin bir başka handikabı ise Avusturya ve Macaristan’ın plana karşı savaş açmaları. Her iki ülke söz konusu merkezler için Almanya’ya çalışmayacaklarını ve ülkelerinden çıkan mültecileri almayacaklarını belirtiyor.

Ayrıca Hıristiyan birlik partileri CDU/CSU’nun koalisyon hükümeti ortağı sosyal demokratlar da plana karşı çıkıyor. Dün Federal Meclis’te konuşan SPD Genel Başkanı Andrea Nahles kapalı bir kampı kesinlikle ret ettiklerini söyledi. Ancak bugün Berlin’de yapılacak görüşmelerde SPD cephesinin Merkel tarafından ikna edilebileceği belirtiliyor.