Merkel hükümeti kendi koyduğu silah satmama ‘ilkesini’ ihlal etti

Alman hükümetinin koalisyon sözleşmesinde yer alan “Yemen Savaşı’nda yer alan devletlere silah satışı yapılmaması” ifadesine rağmen Suudi Arabistan, Ürdün ve BAE’ye silah satışlarına onay verdiği ortaya çıktı.

Der Spiegel dergisinde yer alan habere göre, silah satışlarından sorumlu Ekonomi Bakanlığı tarafından Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ürdün’e büyük miktarda silah satışını öngören bir anlaşmaya onay verildi.

Haberde, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) üyesi Ekonomi Bakanı Peter Altmeier’in Yemen’deki iç savaşta yer alan üç ülkeye silah satışlarını öngören bir listeyi Federal Meclis’e gönderdiğine yer verildi.

Habere göre, Suudi Arabistan’a zırhlı araçlar için dört adet topçu radar sistemi satılırken, BAE’ye ise 48 adet savaş başlığı ve deniz kuvvetleri için 91 adet hedef belirleme başlığı verilecek. Ürdün’ün de 385 adet anti-tank füzesi satın aldığı haberde verilen bilgiler arasında.

Der Spiegel’in ulaştığı bu bilgilerin Ekonomi Bakanlığı ile Başbakan Angela Merkel ve birçok bakanın üyesi olduğu Federal Güvenlik Konseyi’nin onayladığı silah satışlarına ait listede yer aldığı kaydedildi.

‘BOŞ BİR VAAT’

CDU ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında imzalanan koalisyon sözleşmesinde tersi belirtilmesine rağmen Yemen savaşında yer alan ülkelere silah satışlarına muhalefet partileri sert tepki gösterdi. Dergiye konuşan Yeşiller Partisi savunma uzmanı Tobias Linder, “Yemen’deki taraf ülkelere silah satmama vaadi de boş bir vaat olmuştur” diye eleştirdi.

Anamuhalefet partisi olan Sol Parti (Die Linke) tarafından yapılan açıklamada ise, federal hükümetin bu ülkelere silah satışı ‘sorumsuzca’ olarak nitelendirildi.

Yemen’de 2014 yazında başlayan Şii silahlı hareketi Husilerin isyanı sonrasındaki çatışmalar büyük bir iç savaşa dönüşmüştü. Husilerin Mart 2015’te başkent Sana’yı ele geçirerek Devlet Başkanı Abd Rabdu Mansur Hadi’yi kaçmaya zorlamaları ardından Suudiler öncülüğünde bir Arap Koalisyonu oluşturulmuştu.

Özellikle hava bombardımanlarıyla iç savaşa müdahil olan bu devletler, son 3 yılda Yemen’de binlerce sivilin hayatını kaybetmesine yol açmışlardı.