Merkel hükümeti Suriyelileri göndermeye hazırlanıyor!

Suriye’de iç savaş tamamen bitmemesine rağmen Almanya Suriyeli mültecileri ülkelerine göndermeye hazırlanıyor. İçişleri Bakanı Seehofer’in hazırladığı plana göre önce ‘suçlu ve tehlikeli’ Suriyeliler gönderilecek.

Almanya’da bir süredir gündemde olan Suriyeli mültecileri ülkelerine gönderme tartışmasında sona geliniyor. Suriye’de istikrarın sağlanmamasına rağmen Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümet Suriyeli mültecileri göndermeye kararlı.

Hükümet 2018’in sonuna kadar uzatılan “Suriyeli mülteciler sınırdışı edilmeyecek” kararını yeniden tartışırken, ülkenin muhafazakar ve sağcı İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in Suriyeli mültecileri gönderme planı hazırladığı öğrenildi. Buna göre ilk önce suça karışan ve ülkenin güvenliği için ‘tehlike’ teşkil edecek mülteciler gönderilecek.

Alman basınına konuşan Seehefer, federal çapta bir karar almak üzere olduklarını ve konuya ilişkin ayrıntılı çalışma yaptıklarını söyledi. Saksen Eyaleti’nin İçişleri Bakanı Roland Wöller “Güvenlik sorunu çözüldüğünde suçlu ve tehlikelileri Suriye’ye sınırdışı edeceğiz” diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı’nın Suriye’nin durumuna ilişkin Kasım ayı sonuna kadar tamamlanması beklenen rapora dikkat çeken CDU’lu bakan Wöller “İçişleri bakanları konferansında Suriye’deki aktüel duruma ilişkin yapacağımız durum değerlendirmesine göre bir karara varacağız” bilgisini verdi.

İÇİŞLERİ BAKANLARI KONFERANSI’NDA KARAR VERİLECEK

Ülkedeki 16 eyaletin içişleri bakanlarının katıldığı İçişleri Bakanları Konferansı 28-30 Kasım tarihlerinde düzenlenecek. Konferans öncesinde Bayern Eyaleti’nin İçişleri Bakanı Joachim Herrmann da “Suriye’de durumlar el verdiği taktirde şiddet, yaralama veya tecavüz suçlarına bulaşmış Suriyelileri derhal ülkelerine göndermeliyiz” diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde benzer bir talep CDU Genel Sekreteri Annegret Kramp-Karrenbauer’den gelmişti. Başbakan Angela Merkel’in yerine CDU Genel Başkanlığı’na talip olan Kramp-Karrenbauer “Suriye’nin bazı bölgeleri görünür gelecekte ülkemizde suç işleyen sığınmacıları göndermemiz için yeterli istikrar ve güvenliğe sahip olacağını düşünüyorum” diye konuşmuştu.

Federal Alman hükümeti Suriye’deki iç savaşın patlak vermesinin ardından 2012 yılından bu yana Suriye’den gelip sığınma başvurusunda bulunan mültecileri ülkelerine göndermemeye yönelik bir karar almıştı. Ancak hali hazırda hükümetin bu kararını değiştirmesi için yeterli somut gelişmelerin elde bulunmadığına dair hükümet çevrelerinde güçlü bir kanı var.

Almanya’da 2014 yılından bu yana en fazla sığınma talebinde bulunan grupların başında Suriyeliler geliyor. Haziran 2018’deki verilere göre Suriye’deki savaşın başlamasından bu yana Almanya’ya toplam 800 bin Suriyeli mülteci geldi. Dünya çapında ise toplam 5,4 milyon Suriyeli mültecinin bulunduğu tahmin ediliyor. Şu ana kadar Suriyeli mültecilerin sadece yüzde 12’si Almanya’ya gelmesine rağmen, son yıllarda ülkenin en önemli gündem maddesi bu mültecilerin durumu oldu.