Merkel koruduğu Erdogan'dan ‘hukuka saygı’ isteyecek

AKP/MHP iktidarının birçok savaş suçuna silah desteği sunan Angela Merkel’in Türkiye ziyaretinde mülteciler, Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz krizleri ele alması ve yine göstermelik ‘insan hakları’ mesajı vermesi bekleniyor.

Bugün İstanbul’da Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek olan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in gündemi yoğun. İkili görüşmelerde Libya ve Suriye’deki durum ile Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de uluslararası hukuka aykırı biçimde sondaj yapmaya çalışması gibi konular ele alınacak.

Türk devletinin 2018 başında Efrîn’in, geçtiğimiz aylarda ise Girê Spî ve Serêkaniyê işgalinde kullanılan birçok silahın Erdoğan rejimine satılmasına bizzat izin veren Merkel, hukuk devleti ve insan hakları konularındaki ‘duyarlılığını’ da ifade edecek. Deutsche Welle (DW), Merkel’in Erdoğan’a yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi yönünde ‘somut adımlar atılması’ beklentisini ileteceğini duyurdu.

HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERDİĞİ ERDOĞAN'DAN ‘İNSAN HAKLARINA SAYGI’ İSTEYECEK

DW’nin sitesindeki haberde, Eylül ayında Alman Büyükelçiliği’ne danışmanlık hizmeti veren Yılmaz S’ye yönelik ‘casusluk’ konusunun da gündeme geleceği kaydedildi. Haberde ayrıca Merkel’in Türk Alman Üniversitesi’nde yapacağı konuşmada daha çok demokrasi ve insan hakları konularına eğileceği belirtildi. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Dış Politika Sözcüsü Nils Schmid’in görüşlerine yer verilen haberde, Merkel’in üniversitenin kampüs açılışında akademik özgürlüğe vurgu yapacağı yönündeki sözlerine de yer verildi.

DW Türkçe’ye konuşan Konstanz Üniversitesi'nden Profesör Erdal Yalçın ise, iki ülke arasındaki ilişkileri "al-ver diplomasisi" olarak adlandırırken, bir tür "transaksiyonel ilişkiler" zemininde yürütüldüğüne işaret etti.

Haberde Yalçın’ın, "Türkiye askeri ve stratejik anlaşma hamlesiyle Libya konusunda bir pazarlık avantajı yakalamıştı, Berlin Konferansı’nda Merkel'e istediğini, 'askeri müdahaleden kaçınma' güvencesini verdi, Erdoğan şimdi de İstanbul'da Merkel'den bir şeyler alma kozunu elde etti" şeklindeki sözlerine yer verildi.

MÜLTECİLER ÜZERİNDEN ŞANTAJ KONUSU

Merkel ve Erdoğan’ın görüşmesinde ayrıca Türkiye’nin yıllardır Avrupa’ya karşı şantaj aracı olarak kullandığı mülteciler konusunun da ele alınacağı bildiriliyor. Erdoğan’ın ısrarla Avrupa Birliği’nden (AB) daha önce vaat edilen milyarlarca Euro yardımın mülteciler için yapılacak çalışmalara aktarılması yerine doğrudan büyük bir kriz içinde olan devlet bütçesine aktarılması talebini yineleyeceği bekleniyor.

Konuya ilişkin Der Spiegel’de Peter Müller ve Maximilian Popp imzasıyla yayınlanan haberde de mülteciler ve yardımlar konusunun ana gündemlerden olacağına dikkat çekildi. Haberde, Türk ekonomisinin içinde olduğu kriz nedeniyle daha önce AB tarafından vaat edilen 6 milyar Euro’dan 3,2 milyarının mülteciler için projeleri yürüten Birleşmiş Milletler Mültecilere Yardım Fonu (UNHCR) üzerinden aktarıldığını kaydedildi. Spiegel haberinde, Türk hükümetinin bundan daha fazlasını almayı amaçladığının altı çizildi.