Merkel yeni ekibini açıkladı

SPD’li üyelerin yeni koalisyon hükümetinin anlaşmasına ilişkin oylama süreci devam ederken, Merkel yeni kabinin CDU’lu bakanlarının kimin olacağını açıkladı. Merkel’in yeni ekibinde daha genç isimler ve daha çok kadın bakan var.

Eylül ayındaki seçimlerin ardından yeni hükümetin hala kurulmadığı Almanya’da gözler bu haftaya çevrildi. Hıristiyan demokratlar ile sosyal demokratlar arasında imzalanan koalisyon hükümetinde kimin bakan olacağı tartışmaları alevlenirken, Sosyal Demokrat Parti (SPD)’li üyelerin koalisyon anlaşmasına ilişkin oylama süreci de devam ediyor.

167 sayfalık koalisyon anlaşma metninin sayıları 440 bini bulan SPD’li üyeler 20 Şubat’tan bu yana anlaşma metnine ‘evet’ veya ‘hayır’ oyu veriyorlar. 2 Mart’a kadar sürecek oylamadan ‘hayır’ çıkması halinde bu sonucu hem SPD yönetimini, hem de başbakan Merkel’in iktidarını sarsacağı belirtiliyor.

MERKEL ŞİMDİDEN BİR İSİM ATADI!

Yeni hükümette 6 bakanlık alan SPD, üyelerin ‘evet’ demesinin ardından bakanların belirleyeceğini bildirirken, başbakan Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU)’un alacağı bakanlıklarda kimin oturacağı şimdiden netleşmeye başladı.

CDU Genel Başkanı Angela Merkel, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, kurulma ihtimali yüksek olan yeni hükümette Peter Altmaier’in Ekonomi Bakanı, Jens Spahn’ın Sağlık Bakanı, Julia Klöckner’in Tarım Bakanı, Anja Karliczek’in ise Eğitim Bakanı olacağını bildirdi.

Bir önceki kabinede İçişleri Bakanlığı görevinde bulunan Thomas de Maiziere ve Sağlık Bakanı Hermann Gröhe’ye görev verilmemesi dikkat çekti. Merkel’in ekibinde daha genç ve kadınlar yer aldı.

CDU, bugün düzenleyeceği kurultayda da ise SPD ile anlaşılan koalisyon metnini delegelerin onayına sunacak. Kurultayda CDU’luların yeni koalisyona “evet” demesi bekleniyor. CDU’nun kardeş partisi CSU ise kabinede yer alacak isimleri SPD’nin hükümete “evet” demesinin ardından açıklayacak. CSU’nun payına İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı düşmüştü.

Geçtiğimiz hafta Merkel, Saarland Eyaleti Başbakanı Annegret Kramp-Karrenbauer’i partisinin yeni genel sekreterliği koltuğu için aday göstermişti. Bu hamleyle şimdiye kadar CDU’da Merkel’in yerine oturma ihtimali güçlü görülen Ursula von der Leyen’in önünün de kapatıldığı belirtiliyor.

MERKEL ‘GÖZDESİNİ’İ GÖZDEN ÇIKARDI!

Daha önceki hükümetlerde Merkel’in “gözdesi” olarak tanımlanan Leyen’in tahmin edilenin aksine yeni kabinede olmayacağı iddia edildi. Almanya’nın önde gelen günlük gazetelerinden Bild’in bugünkü sayısında yer alan bir habere göre Leyen yeni hükümette savunma bakanı olmayacak.

Leyen’in başbakanlığı döneminde Alman ordusu için de birçok skandal patlak vermişti. Ordu içinde bazı Neonazi hücreleri deşifre olurken, askerin yeteri kadar modernize edilmediği, birçok denizaltı ve panzerin bozuk olduğu gündeme gelmişti. Leyen’in aksine Annegret Kramp-Karrenbauer Saarland eyaletinde arka arkaya seçimleri kazanarak CDU cephesinde büyük sempati toplamıştı.