Mistura, Cenevre görüşmeleri için mekik dokuyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cuma günü BM’nin Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura’yı kabul edecek.

Ria Novosti haber ajansına göre Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, “Bu görüşmelerin Cuma günü öngörüldüğünü doğruluyorum” dedi.

Mistura, son günlerde Şam ile “silahlı muhalefet” olarak öne sürülen gruplar arasında müzakereleri başlatmak için bir dizi görüşmelerde bulundu.

Riyad’daki Arap Birliği zirvesine de katılan Mistura’nın bu Çarşamba günü önce Ankara’da Türk yetkililerle, sonra da Moskova ve Tahran’a geçerek temaslarını sürdürmesi bekleniyor.

Mistura, 24 ve 25 Nisan tarihlerine Brüksel’de Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler tarafından Suriye’ye ilişkin düzenlenecek konferansa da katıldıktan sonra, temasları hakkında Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirmesi gerekecek.

Suriye krizine ilişkin son Cenevre görüşmeleri Aralık ayında yapılmıştı. Taraflar daha sonra, Ocak ayı sonunda Viyana’da bir araya gelmişti. Bugüne kadarki tüm Cenevre müzakereleri başarısızlıkla sonuçlandı.

Mistura’nın Suriye’nin yeni anayasası için planlanan komitede yer alacak kişilere ilişkin bir liste oluşturmaya çalıştığı belirtiliyor.

BM temsilcisinin son temasları, ABD, Fransa ve İngiltere’nin Suriye’ye yönelik saldırısından sonrasına denk geldi.