Mogadişu’da bombalı saldırılar: En az 38 ölü

Somali’nin başkenti Mogadişu’da iki bombalı araçla düzenlenen saldırılarda en az 38 kişi hayatını kaybetti.

Başkentteki saldırılarda Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve bir otel hedef alındı. Yetkililer en az 38 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Cumhurbaşkanlığı yakınındaki ilk patlama ardından silahlı saldırının da gerçekleştiği bilgisi verildi.

AFP’ye konuşan güvenlik yetkilisi Abdullahi Ahmed, beş saldırganın güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü ve durumun normale döndüğünü söyledi.

Somali’de Şebab örgütü 2007 yılından bu yana merkezi hükümeti devirmeye çalışıyor. Merkezi hükümet uluslararası güçler tarafından desteklenirken, Afrika Birliği de 20 bin kişilik bir güçle destek sunuyor. Oluşturulan güce Uganda, Burundi, Cubuti, Kenya ve Etiyopya askeri katkı sağlıyor.

Ağustos 2011’de başkent Mogadişu’dan çıkarılan Şebab örgütü, daha sonra temel kalelerini de kaybetti. Mevcut durumda halen geniş kırsal alanlarda denetim kurarken, sık sık saldırılar düzenliyor. 14 Ekim’de başkentte Somali tarihinin en kanlı saldırısı gerçekleşti. Bu saldırıda en az 512 kişi hayatını kaybetti. Şebab saldırıyı üstlenmese de, yetkililer saldırıdan bu örgütü sorumlu tuttu.