Molla Ömer Amerikan üssünün yanında yaşıyordu

Hollandalı gazeteci Bette Dam’ın yazdığı bir kitaba göre, Washington’un en fazla arananlar listesindeki Taliban hareketinin kurucusu Molla Ömer’in yıllarca bir Amerikan üssünün yanında yaşıyordu.

“Bir düşmanın izinde” başlıklı biyografide, Molla Ömer’in Zabul eyaletindeki bir Amerikan üssüne 5 kilometre mesafede yaşadığı iddia ediliyor.

Kitaba göre, Taliban hareketinin kurucusu Mola Ömer, yıllarca bir keşiş gibi topluluktan uzak yaşayarak, ailesi ile temas kurmayı reddetti ve hayali bir dilde notlar yazdı.

Hollandalı gazetecinin kitabı 5 yıllık bir araştırmaya dayanıyor. Gazeteci, onlarca Taliban sorumlusu ile Molla Ömer’in koruması ile görüştüğünü belirtiyor.

YETKİLERİNİ DEVRETMİŞTİ

Molla Ömer’in başına 10 milyon dolar ödül koyan Washington’a göre, Taliban hareketinin kurucusu komşu Pakistan’da yaşıyordu.

Bette Dam’ın kitabına göre, Molla Ömer, Afganistan’da Talibanların beş yıllık iktidarının 2001 yılında düşmesi ardından, yetkilerini hareketin başka birine devrederek, ruhani bir lider gibi olarak devam etmeyi tercih etti.

İKİ KEZ YAKALANMAKTAN KURTULDU!

İlk olarak güneydeki Zabul vilayetinin başkenti Kalat’ta küçük bir mekanda kaldı. Birlikte üç yıl boyunca yaşadığı aile, onun kim olduğunu bilmiyordu. Dam’a göre Amerikan güçlerinin iki kez Molla Ömer’i yakalama girişimi başarısız oldu. Birincisinde, Amerika askerleri devriye yaparken Molla Ömer bir odun yığınının arkasına saklanıyordu. İkincisinde, yabancı birlikler Molla Ömer’in gizlendiği oda hariç evin tümünü aradı.

AMERİKAN ÜSSÜNE 5 KM’DE YAŞADI

2004 yılında Lagman askeri üssü inşaat halindeyken, Molla Ömer bir kaç yüz metrede bulunuyordu. İnşaat nedeniyle yerini değiştirdi ancak Zabul vilayetinden çıkmadı. Kısa bir süre sonra bu kez Wolverine adıyla ikinci bir askeri üs kuruldu. Bu kez Molla Ömer 5 kilometre mesafede bulunuyordu. Üsse bini aşkın Amerikan askeri ile İngiliz özel kuvvetleri konuşlandırıldı. Buna rağmen Molla Ömer yerinden kıpırdamadı. Kitaba göre, Molla Ömer nadiren dışarı çıkıyor, Amerikan bombardımanları sırasında genellikle tünellerde gizleniyordu. Taliban şefi burada yıllarca tecrit hayatı yaşayarak, BBC’nin Peştu dilindeki haberlerini dinledi. Molla Ömer 2013 yılında öldü ancak Talibanlar iki yıl boyunca bu ölümü gizli tuttu. Ölüm koşullarına ilişkin bilgiler halen de net değil. 2015 yılında ölümüne ilişkin ortaya atılan iddialar ardından Taliban hareketi, Molla Ömer’in öldüğünü kabul ederek, hastalıktan kaynaklandığını bildirmişti.