Moskova: ABD ekonomik savaş başlattı

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Washington’un Moskova’ya yönelik yaptırımlarını “ekonomik savaş ilanı” olarak değerlendirdi.

ABD yönetimi, Birleşik Krallık’ta eski bir Rus ajanının zehirlenmesi ile bağlantılı olarak Rusya’ya yönelik Perşembe günü yeni ekonomik yaptırımlar açıkladı. Beyaz Saray, gelecekte altıncı dalga ekonomik yaptırımların uygulanabileceği konusunda da uyardı.

Interfax haber ajansına göre yaptırımlara ilgili açıklamada bulunan Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, “Eğer şu veya bu bankanın faaliyetleri ya da şu veya bu paranın kullanımının yasaklanması gibi şeyler takip ediyorsa, açık bir şekilde tanımlamak gerekiyor: bu bir ekonomik savaştır” dedi.

Medvedev, “Ve bu savaşa kesinlikle yanıt vermek gerekecek. Ekonomik yollarla, siyasi yollarla ve gerekirse başka yollarla” diye ekledi. Rus Başbakan, “Amerikalı dostlarımızın bunu anlaması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Kremlin Sarayı, Perşembe günü de teknolojik ürünlere getirilen Amerikan yaptırımları için “kabul edilemez”, “dostane değil” ve “illegal” açıklamasında bulunmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, yeni bir dalga yaptırımların geleceği sinyalini verirken, yaptırımların bu kez hedefte Rus havayolu şirketlerinin ABD havaalanlarına inişinin yasaklanması ve hatta iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin askıya alınmasına varabileceğini belirtti.

Rus gazetesi Kommersant, yaptırım projesinin Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kişisel servetine yönelik soruşturma, bazı büyük Rus bankaları ile Rus ekonomisi için hayati önemde olan hidrokarbon sektörüne yaptırımları içerdiğine dikkat çekti.

Rusya, 2014’te Kırım’ın Rusya Federasyonuna bağlanmasından bu yana giderek daha sıkı Batı yaptırımlarına maruz kalıyor. Bu durum hidrokarbon fiyatlarının düşüşüne ve iki yıllık resesyona yol açtı. Rusya 2016 yılının sonunda resesyondan çıkmıştı. ABD, son yıllarda özellikle Rusya’nın seçimlere müdahale ettiği gerekçesiyle yaptırım yoluyla baskılarını arttırdı.