Moskova Körfez’de çatışma çıkmasından endişeli

Rusya, ABD’yi Körfez bölgesindeki kasıtlı olarak gerilimleri tırmandırmaya çalışmakla suçladır. Moskova, bölgede “doğrudan çatışma” çıkabileceği uyarısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov, “Durum çok kaygı verici. Son günlerde doğrudan çatışma riski öylesine arttı ki olayların gelecekteki gelişimini öngörmenin giderek zorlaştığını görüyoruz” dedi.

Ria Novosti ajansına göre Riabkov, “Washington, bu krizin sürmesi için her şeyi yapıyor” diye ekledi.

Gerilimlere son olarak, Birleşik Krallık’tan gelen bir açıklama eklendi. Londra’ya göre İran rejimi Hürmüz Boğazı’nda bir İngiliz petrol gemisinin geçişini Çarşamba günü engellemeye çalıştı. İngiliz yetkililer, geminin geçişinin sağlanması için deniz kuvvetlerine ait bir geminin müdahale etmek zorunda kaldığını savundu. İran ise yabancı gemilerle karşı karşıya gelme durumunun olmadığını belirterek, bu iddiayı yalanladı.

Kremlin, durumu dikkatle izlediklerini belirtirken, Fars Körfezi ve Hürmüz Boğazı’nda gemilerin koşulsuz serbest geçiş özgürlüğüne bağlı olduklarını açıkladı.

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada herkesi gerilimi yatıştırmaya ve diyalog yoluyla hassas konuları çözmeye çağırdı.

Geçen hafta İngilizler Cebelitarık açıklarında bir İran petrol gemisine el koymuştu. İran, bu duruma “korsanlık” diyerek tepki göstermiş ve geminin derhal bırakılmasını istemişti.

ABD’nin Mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesi ve yaptırımlara başlamasından bu yana Körfez’de gerilim tırmanıyor.