Moskova, Tahran ve Ankara 16 Mart’ta Astana’da buluşuyor

Rusya, Türkiye ve İran’ın temsilcileri 16 Mart günü yeniden Astana’da bir araya gelecekler. Toplantıya gözlemciler ve Suriyeli taraflar katılmayacak.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Suriye’ye ilişkin Astana sürecinin garantör ülkelerinin verdiği bilgilere göre İran, Rusya ve Türkiye’nin dışişleri bakanları 16 Mart’ta Kazakistan’ın başkentinde görüşmek niyetindeler” denildi.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, bu toplantıya gözlemciler veya Suriyeli tarafların katılmasının öngörülmediğini belirtti. Ancak Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın bir bilgisini paylaşan Kazak diplomasisi, BM’nin Suriye özel görevlisi Staffan de Mistura’nın davet edileceğini kaydetti.

Astana görüşmeleri Guta’ya yönelik rejimin başlattığı operasyon ile Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırılarında bulunduğu bir döneme denk geliyor.

Şubat sonunda Avrupa Birliği, Astana sürecinin garantörleri olan Moskova, Ankara ve Tahran’ın çatışmaların durması için gerekli tüm tedbirleri almaya çağırmıştı. BM Güvenlik Konseyi’nin 30 günlük ateşkes kararına rağmen özellikle Türkiye saldırılarını durdurmuyor. Türk işgal saldırılarında ateşkesten bu yana onlarca sivil hayatını kaybetti.