Moskova, Venezuela’daki askerlerini çekmeyi reddetti

Rusya, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Venezuela’dan çıkın” çağrısına yanıt vererek, son günlerde Venezuela’ya gönderdiği askerlerinin kalacağını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çarşamba günü yaptığı “Venezuela’dan çıkın” çağrısına bir gün sonra Rusya’dan yanıt geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, gönderilen askerler için “Rus uzmanlar” tanımını kullanarak, Caracas’ta olduklarını söyledi.

Zaharova, basın önünda yaptığı açıklamada “Teknik ve askeri işbirliği alanında imzalanan anlaşmaların uygulanmasıyla ilgileniyorlar. Ne kadar mı kalacaklar? Gerektiği kadar. Venezuela hükümeti için gerektiği kadar kalacaklar” dedi.

Rusya ile ABD arasında Suriye ve diğer bir çok alanda yaşanan gerilim, bu kez Venezuela’ya taşındı.

ABD öncülüğünde 50 dolayında ülke kendisini Venezuela Cumhurbaşkanı olarak ilan eden sağcı Juan Guaido’yu tanıyarak, Nicolas Maduro’nun gitmesini istiyor. Moskova ise ABD’yi bu petrol ülkesinde darbe planlamakla suçluyor.

Hafta sonu iki Rus uçağının askeri materyal ve askerle Caracas’a inmesi ardından gerilimi tırmandı. Yerel medyaya göre, uçaklar 99 asker ve 35 ton materyal taşıyordu.

Rus medyasına göre Venezuela Savunma Bakanı da Nisan sonunda Moskova’ya ziyarette bulunacak.

Zaharova, “Rusya herhangi ihlalde bulunmadı, ne uluslararası anlaşmaları ne de Venezuela hukukunu ihlal etti. Bölgede güçler dengesini değiştirmiyor ve Washington’un aksine kimseyi tehdit etmiyor” dedi.

Zaharova, “Ne Rusya ne de Venezuela ABD’nin bir eyaleti değil” diye tepki gösterdi.