Mültecileri kurtaran kaptan: Madalyalarınıza ihtiyacım yok

Akdeniz’de mültecileri boğulmaktan kurtardığı için İtalya’da yargılanan Alman kadın kaptan Pia Klemp, Paris belediyesinin vermek istediği “fahri hemşerilik” nişanını “Madalyalarınıza ihtiyacım yok” diyerek ret etti.

İtalya’nın sağcı İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin talimatıyla geçtiğimiz Haziran ayında Alman kadın kaptan Pia Klemp hakkında dava açılmıştı. İtalyan yargısı mültecileri Akdeniz’de boğulmaktan kurtaran Klemp’e kaçak göçmenleri illegal yollardan ülkeye ulaştırmada “yardım-yataklık” suçlaması yöneltiyor.

İtalya’da hakkında 20 yıla kadar hapis cezası istenen Klemp’e Fransa’nın başkenti Paris Belediye Konseyi ise madalya vermek istedi. Ancak kaptanlık yaptığı “Sea-Watch” gemisiyle 5 bine yakın mülteciyi kurtardığı tahmin edilen Klemp, dünya çapında insan hakları için mücadele eden isimlere verilen “Paris Şehir Madalyası” adlı nişanı red etti.

Sosyal medya hesabında Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo’ya hitaben kaleme aldığı bir mektup yayınlayan Klemp madalyayla Paris’te “fahri hemşerilik” unvanını neden ret ettiğini açıkladı.

BELEDİYE BAŞKANINA SERT ELEŞTİRİLER

Belediye başkanı Hidalgo’nun mülteci ve göçmenlere yönelik siyasetini sert sözlerle eleştiren Alman kaptan “Bana bu madalyayla Akdeniz’de insanları kurtardığım için benimle dayanışma içinde olduğunuzu göstermek istiyorsunuz, ancak sizin polisin evsizlere, göstericilere ve mültecilere her türlü şiddeti kullanmaktan geri kalmıyor” diye konuştu.

İnsani yardımda bulananların madalyalara ihtiyaç duymadığını belirten Pia Klemp mektubunda devamla şu görüşlere yer verdi: “Kimin kahraman, kimin yasadışı olduğuna karar veren kuruluşlara ihtiyacımız yok. Bizim ihtiyacımız olan özgürlükler ve haklardır. Madalyanızı ret etmem karşısında şaşırmadığınızdan eminim.”

2017 yılının yazında İtalyan polisi hükümetler dışı yardım kuruluşlarına bağlı olarak çalışan “Luventa” gemisine baskın yaparak Klemp hakkında soruşturma açmıştı. İtalyan mahkemelerinin hakkında açtığı davadan korkmadığını belirten Klemp o dönem şu açıklamayı yapmıştı: “Benim tek korkum İtalya’nın yardım gemilerine sınırlarını kapattığı için Akdeniz’de daha fazla mültecinin ölmesi. Çünkü insan hakları bütün insanlar için değilse, hiç kimse için de değildir.”