Myanmar ordusu Rohingyalara karşı Facebook’u kullanmış

New York Times (NYT) gazetesinde yer alan bir haberde, Myanmar ordusunun Rohingya halkına karşı sosyal medya aracılığıyla kin, şiddet ve soykırım kışkırtıcılığı yaptığı iddia edildi.

Gazetenin geçtiğimiz gün geniş kapsamlı bir araştırmasına dayanan haberde, Myanmar’da ordunun en az 2013 yılından bu yana Facebook üzerinden Rohingyalara karşı etnik temizlik için çalışmalar yürüttüğü savunuluyor. Myanmar ordusunun ‘sosyal medyayı etnik temizlik için araç olarak kullandığı’ vurgulanan haberde, Facebook üzerinden sistematik bir kampanya yürütüldüğüne dikkat çekildi.

NYT’ye göre, Myanmar ordusunun bu çalışmaları en az 5 yıl öncesine dayanıyordu.

Gazetenin konuya ilişkin görüştüğü Facebook yetkilileri de, Myanmar ordusunun böylesi bir operasyonu yönettiği iddiasını doğruladı. Haberde, Facebook’un bir yöneticisinin Myanmar ordusuyla bağlantılı propaganda çalışmasından haberdar olunduğunu söylediği bilgisi verildi.

Orduyla bağlantılı kışkırtma faaliyetleri için tanınmış isimlere ait sahte hesaplar veya 700 kadar troll hesabı kullandığı da iddialar arasında.

Rohinyalar, yüzde 90’ı Budist olan Myanmar’da yabancı olarak muamele görüyor. Ağustos ve Aralık 2017 arasında, 700 bini aşkın Rohingya, ordunun bu azınlığa yönelik köylerin yakılması, tecavüzler ve yargısız infazları nedeniyle komşu ülke Bangladeş’e sığınmak zorunda kalmıştı.