NAFTA’da müzakereler tıkandı

ABD, Kanada ve Meksika arasındaki serbest ticaret anlaşması NAFTA’ya dair müzakerelerde çıkmaza girilirken, Wallstreet Journal gazetesi, müzakerelerin kesildiğini iddia etti.

Gazetede yayınlanan haberde, Çarşamba günü iki ülke tarafından yapılan olumlu açıklamalar rağmen Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) müzakerelerinin kesildiği iddiasına yer verildi. Müzakerelerin herhangi bir sonuca ulaşılamadan kesildiğinin savunulduğu haberde, önümüzdeki hafta müzakerelerin yeniden başlatılmaya çalışılacağı savunuldu.

NAFTA müzakerelerine dair New York Times’ta yer alan bir haberde ise, süt üretimi ile film, kitap ve kimi medya ürünlerine yönelik kurallarda yaşanan tıkanma nedeniyle müzakerelerin başarısız olduğu belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump da, Kanada’nın ülkesiyle ticaretinden ‘ciddi oranda çıkar sağladığını’ savundu. Trump, bu nedenle ‘tıkanan’ anlaşma müzakerelerinin yenilenmesi gerektiğini söyledi. 

Çarşamba günü bir açıklama yapan ABD’nin başmüzakerecisi Robert Lighthizer, müzakerelerin 3 ay içerisinde anlaşmayla sonuçlanmasını beklediklerini söylemişti.

‘ABD’NİN ZARARINA OLDUĞU’ İDDİASI NEDENİYLE YENİLENİYOR

Donald Trump, 1994 yılından bu yana yürürlükte olan NAFTA adlı anlaşmanın ABD’nin çıkarına olmadığı gerekçesiyle yeniden müzakere edilmesini istemişti.

500 milyona yakın kişinin yaşadığı üç ülke arasındaki anlaşma sayesinde ABD’nin Kanada ve Meksika ile olan ticareti üç kat artarak 1,3 trilyon dolara ulaşmıştı. Ancak Trump, ABD’nin bu ülkelerle olan dış ticaretindeki açığı gerekçe göstererek, ülkesinin zararına bir anlaşma olduğunu savunmuştu.

ABD, aylar süren müzakereler sonucunda Pazartesi günü Meksika ile bir uzlaşmaya varmıştı. Trump, NAFTA’nın tümüyle yenilenebilmesi için Kanada ile de ‘ABD’nin yararına’ yeni şartlar getirilmesini istiyor.