NATO'dan Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük tatbikat

Kuzey Atlantik ittifakı NATO, Perşembe günü Rusya’ya komşu Norveç’te Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük askeri tatbikatlarını yapacak. Bu tatbikatlara 50 bin dolayında asker katılacak.

Trident Juncture 18 isimli tatbikat, 7 Kasım tarihine kadar devam edecek. Tatbikatın amacı, NATO üyelerinden birinin yardımına koşmak olarak ifade ediliyor.

Tatbikatın komutanı Amerikalı amiral James Foggo, sözkonusu olanın “NATO’nun herhangi bir rakibe karşı savunama kapasitesini göstermek” olduğunu belirtti. Foggo, tatbikatın özel olarak hiçbir ülkeyi hedeflemediğini ileri sürdü.

NATO yetkilileri hedef konusunda açık ifadeler kullanmasa da, hedefin Rusya olduğundan kuşku duyulmuyor. Rusya da Eylül ayında tarihinin en geniş askeri tatbikatlarını yapmıştı.

Norveç Savunma Bakanı Frank Bakke-Jensen, “Rusya Norveç için doğrudan askeri bir tehdit oluşturmuyor” dedi. Bakke-Jensan, “Ama bugünkü gibi karmaşık güvenlik durumunda, başka bir yerdeki bir olay Kuzey’de de gerilimi arttırabilir ve biz İtttifak’ı kötü bir olaydan kaçınmaya hazırlamak istiyoruz” diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya ile yaşanan gerilime Pazartesi günü bir yenisini ekledi. Trump, 1987’de Rusya ile imzalanan Orta Menzilli Nükleer Güç Antlaşması’ndan (INF) çekileceklerini açıkladı. Trump, gerekçe olarak da Moskova’nın yıllardır anlaşmayı ihlale etmesini gösterdi.

Tatbikatlar Rusya-Norveç sınırına belli bir mesafede yapılsa da, Moskova tepkili. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova “NATO’nun temel ülkeleri bölgede, Rusya sınırları çevresinde askeri varlıklarını arttırıyorlar” dedi.

Zaharova, “Böylesine sorumsuzca eylemler Kuzey’de siyasi ve askeri durumu istikrarsızlaştırmaya ve gerilimlerin artmasına götürecektir” diye eklerken, gerekli misilleme tedbirleri alacaklarını söyledi.