Netanyahu: İran’ın gizli atom deposu var

İran’la nükleer anlaşmasının geleceği belirsizliğini korurken, İsrail’den Tahran’ın gizli bir atom deposu olduğu iddiası geldi.

New York’ta devam eden Birleşmiş Milletler (BM) 73’üncü Genel Kurulu’nda konuşan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İran’da atom üretimi için gerekli malzemeler ile atom bulunduğunu iddia ettiği bir tesise ait fotoğrafları paylaştı.

İran’da ilk kez tespit ettikleri bir gizli tesisin varlığından söz eden Netanyahu, tesise ait olduğunu savunduğu uydu fotoğraflarını kanıt olarak gösterdi. Söz konusu tesiste teçizat ve materyallerin olduğu 15 konteyner olduğunu söyleyen Netanyahu, tüm bunların toplamda 300 ton ağırlığında olabileceğini belirtti.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) yetkililerine de çağrıda bulunan Netanyahu, Tahran’da olduğunu savunduğu tesisin teftiş edilmesini istedi. 

İsrail’in kendisini ‘yok etmek isteyen’ Tahran rejiminin atom bombasına sahip olmasına ‘asla izin vermeyeceğini’ söyleyen Benyamin Netanyahu, İran’ın Suriye, Irak ve Lübnan’daki varlığına karşı askeri operasyonlara devam edileceği tehdidinde bulundu.

İran rejimine karşı sert tutumuyla bilinen Benyamin Netanyahu, birçok kereler Suriye’deki İran hedeflerine yönelik operasyon emri vermişti. Netanyahu, Nisan ayında yaptığı bir açıklamada da İran’ın 2015 nükleer anlaşmasına rağmen atom programını devam ettirdiğine dair 100 bin kadar dokümanın olduğu bir arşivi ele geçirdiklerini iddia etmişti.