Nijerya’da düğüne giden en az 35 kadın kaçırıldı

Nijerya'nın kuzeybatısındaki Katsina eyaletinde bir düğünden dönen en az 35 kadın silahlı kişiler tarafından kaçırıldı. Bu toplu kaçırma olayı, ülke genelinde son zamanlarda meydana gelen kaçırma olaylarının en büyüğü oldu.

AFP’nin haberine göre polis sözcüsü Abubakar Aliyu, "Silahlı haydut olduğundan şüphelenilen kişiler Perşembe gecesi Sabuwa bölgesindeki bir düğünden dönen yaklaşık 35 kadını pusuya düşürerek kaçırdı" dedi.

Katsina Eyaleti İç Güvenlik Komiseri Nasiru Muaz'a göre, geline evine kadar eşlik ederken kaçırılanların sayısı daha fazla olabilir. Muaz, "Yetkililer köye gitti ve 53 kişinin kaçırıldığı söylendi" dedi.

Muaz, "Gelin taşıyan bir konvoyun haydutlara bu kadar açık bir bölgede karanlıkta yol alması çok riskliydi. Haydutlar bu fırsatı değerlendirdi ve onları alıp götürdü" diye ekledi.

Katsina Eyaleti İç Güvenlik Komiseri, "Bu nedenle haydutların istilasına uğramış sekiz bölgede (Sabuwar, Dandume, Faskari, Kankara, Safana, Da muss, Batsari ve Jibia) yaşayanların dikkatini gece seyahat etmekten kaçınmaları gerektiğine çekiyoruz" ifadelerini kullandı.  Rehineleri bulmak için bir polis operasyonunun devam ettiği bildirildi.

Fidye için insan kaçırma Nijerya’da ciddi bir sorun olarak varlık gösteriyor.  Çeteler otoyollarda, evlerde ve hatta okullarda insanları kaçırıyor.

Çeteler ülkenin kuzeybatı ve orta eyaletlerindeki ormanlarda bulunan üslerinden faaliyet gösteriyor.

Ocak ayı başlarında silahlı kişiler başkent Abuja yakınlarında 5 kız kardeşi kaçırmış, fidyenin ödenmesi için verilen sürenin dolması üzerine içlerinden birini öldürerek ulusal çapta bir tepkiye yol açmışlardı.

Geçtiğimiz hafta aynı eyalette düzenlenen bir saldırıda iki geleneksel şef öldürülürken, silahlı kişiler Kwara eyaletinde bir geleneksel yöneticiyi vurarak öldürmüş ve eşini kaçırmıştı.

Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu 2023 yılında iktidara gelirken “cihatçı” gruplar, kuzeydoğudaki haydutlar ve orta eyaletlerde patlak veren toplumlar arası şiddet de dahil olmak üzere ülkedeki güvensizlikle mücadele etme sözü vermişti. Ancak Tinubu iktidarında daha bir yıl olmadan binlerce kişi kaçırıldı.

Nijeryalı risk yönetimi danışmanlık şirketi SBM Intelligence, Bola Ahmed Tinubu'nun göreve geldiği Mayıs 2023'ten bu yana Nijerya'da en az 3 bin 964 kişi kaçırıldığını hesapladı.