Nijerya’da silah altındaki bine yakın çocuk 'terhis' edildi

Nijerya’da Boko Haram çetelerine karşı mücadele eden CJTF adlı bir milis gücü, yıllardır silah altında bulundurduğu yüzlerce çocuğu terhis etmeyi kabul etti.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yapılan bir açıklamada, Nijerya’da yıllardır Boko Haram çeteleriyle mücadele eden bir grubun silah altına aldığı 833 çocuk evlerine geri gönderildi.

Boko Haram çetelerinin en fazla katliamlar yaptığı Borno eyaletinde 2013 yılında kurulan Sivil Müdahale Gücü (CJTF), o dönemden bu yana 15 yaş altında binin üzerinde çocuğu silah altına almıştı. CJTF, geçtiğimiz yıl yapılan müzakereler sonunda 15 yaşın altındaki silahlı üyelerini terhis edeceğini taahhüt etmişti.

UNICEF Sözcüsü Christophe Boulierac tarafından yapılan açıklamada, CJTF’nin ilk aşamada 833 çocuğu evlerine gönderdiği duyuruldu.

“ÇOCUKLARIN SAVAŞLARDAN UZAK TUTULMASI YOLUNDA ÖNEMLİ BİR ADIM”

Boko Haram karşıtı grubun aldığı bu kararın çocukların savaşlardan uzak tutulması yolunda önemli bir adım olduğunu vurgulayan UNICEF Nijerya Temsilcisi Pernille Ironside ise, halen yüzlerce çocuğun CJTF saflarında olduğuna dikkat çekti. Ironside, ister silahlı olsun isterse de lojistik birimlerde olsun çocukların savaşta olmaması gerektiğinin altını çizdi.

CJTF’nin büyük oranda faaliyetlerini yürüttüğü Borno’nun anakenti Maiduguri’de bin 175 erkek ile 294 kız çocuğunun silah altında olduğu belirlenmişti.

yılında Nijerya’ya karşı isyan başlatan Boko Haram çeteleri, bir dönem DAİŞ çetelerine biat etmişlerdi. Özellikle 2012-2013 yıllarında çocuk kaçırma ve köylerde yaptıkları toplu katliamlarla duyulan çete örgütü, 2015 yılının sonlarında Nijerya, Kamerun, Çad ve Nijer ordularının ortak operasyonlarıyla büyük oranda yok edilmişti. Ancak halen Boko Haram ile DAİŞ’in yereldeki yandaşlarının kısmi olarak faaliyetlerini sürdürdükleri biliniyor.