Nikaragua’da siyasi kriz: 86 ölü, 860’ı aşkın yaralı

Nikaragua’da hükümet karşıtı gösterilerin 42’inci gününde bilanço 86 ölüye yükseldi. 860’ı aşkın kişi de yaralandı.

Nikaragu’da bir ayı aşkın süredir hükümet karşıtı gösteriler yapılıyor. Muhalefet ve Cumhurbaşkanı Daniel Ortega, Pazartesi günü “rejimin demokratikleşmesi” konusunda diyalogun yeniden başlatılmasında anlaştılar. Bu söz karşılığında, yollarda kurulan barikatların kısmen kaldırılması istendi.

Muhalefet temsilcileri ve Ortega, tüm şiddet eylemlerine de son verilmesini isterken, barışçıl gösteri hakkına da vurgu yaptılar.

Her iki taraf ayrıca, Pazartesi günü hükümet yanlısı “Ya” radyosu binasının yakılması ile başkent Managua’da Mühendislik Okulu öğrencilerine yönelik polis saldırısını kınadı. Üniversite öğrencileri ile polis arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştı.

Sokaklar Daniel Ortega’nın istifasını talep ederken, muhalefet temsilcileri 2021’de öngörülen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin öne alınmasını istediler. Ancak hükümet bu fikri reddederek, “darbe ajandası” olarak tanımladı.

Protesto dalgası 18 Nisan günü öğrencilerin emeklik reformuna karşı tepkisiyle başladı. Bu tepki hızlı bir şekilde yayıldı ve geniş kitlelerin katıldığı protesto eylemlerine dönüştü. Tepkiler ilk olarak emeklilik reformuna karşı geniş anlamda, toplumun bir kesiminin ağır yaşam koşulları ve Ortega’nın iktidarı “gasp” etmesine yönelik tepkileri olarak değerlendiriliyor. Eski bir gerilla olan Ortega 1979’dan 1990’a kadar ülkenin başında yer aldıktan sonra, 2007 yılında yeniden iktidara geldi.

Protestocular, Ortega’nın ülkeye el koyduğu, parlamentoyu, adaleti ve seçim otoritelerini kontrolüne aldığı tepkisinde bulunuyor. Ortega, seçim kurallarını da değiştirerek 2011 ve 2016 arasında yeniden Cumhurbaşkanı olmuştu. Eylemciler, ülkede sandinist iktidar birlikte demokrasinin yavaş yavaş ortadan kalkarak otoriter bir rejime dönüştüğünü savunuyor.