Nordhausen’dan Efrin’e saldırı yorumu: DAİŞ istirahat edebilir

Frankfurter Rundschau gazetesinin Ortadoğu uzmanı Türkiye muhabiri Frank Nordhausen, Türkiye’nin Efrin’i işgal saldırılarıyla nasıl DAİŞ çetelerine yardım ettiğini yazdı.

Türkiye’nin işgal saldırılarının artmasıyla birlikte Fırat nehrinin doğusundaki QSD güçlerinden en az 1700 savaşçının Efrin’e geçtiğini hatırlatan Nordhausen, “İslam Devleti (DAİŞ) Suriye’de istirahat edebilir, çünkü endirekt olarak Türk yardımı alıyor” diye yazdı. Nordhausen, Efrin’deki işgal saldırıları nedeniyle savaşçıların kentin savunmasına geçmesinin DAİŞ’i rahatlattığını kastetti.

ABD Savunma Bakanlığı’nın Pazartesi günü Dêra Zor’daki kara operasyonlarında ‘mola’ verildiğini resmen açıkladığını kaydeden Nordhausen, bunda ABD’nin rolünün ise belirsiz olduğunu ifade etti.

‘BLITZKRIEG’ DİYE BAŞLANDI AMA AĞIR İLERLİYOR

Türkiye’nin normalde ‘Blitzkrieg (Yıldırım Savaşı) olarak planladığı Efrin’e işgal saldırılarının oldukça ağır ilerlediğine dikkat çeken Frank Nordhausen, Erdoğan’ın geçen hafta sonunda şehir savaşının başlayacağını ilan ettiğini hatırlattı. Türk ordusunun özel birliklerinin 2015-2016’da Kuzey Kürdistan’da birçok şehri ‘yerle bir ettiğini’ yazan Nordhausen, bu birliklerin gönderilmesinin hedeflendiği Efrin merkezinde yarım milyona kadar kişinin yaşadığına işaret etti.

ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENECEK

Tüm uyarılara rağmen Türkiye’nin geri atmamasıyla artan çatışmalara değinen Frank Nordhausen, dün Türk Cumhurbaşkanlığı sözcüsünün savaşçıların Efrin’e geçilmesini önlemesi için ABD’ye çağrı yaptığına dikkat çekti. Nordhausen, Fırat’ın doğusundaki güçlerin yanı sıra Güney Kürdistan’dan Efrin’i savunma amaçlı gelen konvoyu da Kürtlerin ‘seferberliğine’ örnek gösterdi. Nordhausen, son olarak KCK’nin Kuzey Kürtlerine çağrı yaptığını, ayrıca Esad rejimiyle bağlantılı ‘İran yanlısı’ olarak nitelendirdiği milis güçlerinin de Efrin’e gönderildiğini yazdı.