NYT: Trump çekilme sürecini uzattı

New York Times gazetesine göre ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan ordusuna Suriye’den çekilme konusunda dört ay daha süre vermeyi kabul etti. Trump’ın ani geri çekilme kararı ardından ortaya çıkan bu durum, “geri adım” olarak değerlendirildi.

New York Times, emekli general Stanley A. McChrystal ve Beyaz Saray’ın kabine şefi emekli general John F. Kelly’nin raporları ardından, ABD Başkanı Donald Trump’ın Twitter üzerinde yaptığı açıklamada geri çekilmenin “yavaş” olacağını söyleyerek bu bilgiyi doğruladığına dikkat çekti.

ASKERİ DANIŞMANLARIN TEPKİSİ

Gazete, seçim kampanyası boyunca silahlı kuvvetlere yönünü dönen ABD Başkanı Trump, başkanlığı sırasında da kabinesini “benim generallerim” dediği kişilerle doldurduğuna işaret ettikten sonra, geri çekilme kararının kendi sivil danışmanları ile arasında belirgin bir ayrılığı teşkil ettiğini yazdı.

Bu çerçevede, 2009 ile 2010 yıllarında Afganistan’da Amerikan birliklerini komuta eden emekli general McChrystal’in eleştirilerine yer verildi. Emekli general, Trump’ın ulusal güvenlik alanındaki yaklaşımının “pervasız” olduğu tepkisinde bulunuyor.

IRAK’A SÜRPRİZ ZİYARETİNDE AÇIKLADI

Ancak Trump’ın geçem hafta Irak’a yaptığı sürpriz ziyareti sırasında general Paul J. LaCemera’ya, ordunun güvenlik ve düzenli bir şekilde geri çekilmesi için bir kaç ayının daha olduğunu söylediği iddia edildi. Pazar günü Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham da gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin geri çekilme sürecine “mola” verildiğini söyledi.

New York Times’a göre Trump geri çekilme takvimini uzatarak, ABD’nin askeri taahhütlerinden ayrışma vaadine saygı gösterdi ve mevcut askeri yöneticiler ile eski yöneticilerin, hızlı bir çekilmenin tehlike oluşturacağı yönündeki uyarılarını dikkate aldı.

MATTİS’TEN UYARI

Trump’ın ani kararı ardından Savunma Bakanı Jim Mattis ve DAİŞ karşıtı Uluslararası Koalisyon’daki özel görevlisi istifa etmişti. Mattis, 30 gün içinde geri çekilmenin DAİŞ ile mücadeleyi tehlikeye koyacağı, alandaki Suriyeli ve Kürt ittifaklara ihanet olacağı ve ülkenin doğu bölgesini rejim ve ittifaklarına vermeye yol açacağı uyarısını yapmıştı.

TRUMP YENİDEN FİKİR DEĞİŞTİREBİLİR

Bununla birlikte Trump’ın son planı Suriye’den çekilmenin nasıl olacağına ilişkin sorulara yol açtı. Askeri planlamacılar, bölgeden askeri malzemeler ve ekipmanlarla birlikte geri çekilme için 120 gün ya da 4 aylık bir süreye ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Gazete, askeri yetkililerin geri çekilme konusunda, güvenlik gerekçesiyle tarih vermediğini belirtirken, Trump’ın yeniden fikir değiştirerek çekilmeyi hızlandırabileceğine de dikkat çekti.

BOLTON TÜRKİYE VE İSRAİL’E GİDECEK

Pazartesi günü Fox News’e bir mülakat veren ABD Başkanı Donald Trump, “Şunu söyledim: Biliyorsunuz, hiç bir zaman hızlı bir şekilde uzaklaşacağımı söylemedim” dedi. DAİŞ ile mücadelenin sürdüğünü ifade eden Trump, “Aynı anda iki şey yapabilirsiniz: Bölgede başka üslerimiz var. Özellikle Irak’ta bir üssümüz var” diye ekledi.

Cuma günü general Joseph F. Dunford Beyaz Saray’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John R. Bolton ile bir araya gelerek, geri çekilme takvimi ve detaylarını görüştü. Bolton’un önümüzdeki günlerde bölgesel güvenlik sorunlarını görüşmek üzere Türkiye ve İsrail’e ziyaretlerde bulunması bekleniyor.