OEA: Venezuela’da insanlığa karşı suçlar işlendi

Amerikan Devletleri Örgütü (OEA) tarafından yayınlanan bir raporda, Venezuela’da son 4 yılda çok sayıda insanlığa karşı suç işlendiğine dair bulgular yer alıyor.

OEA tarafından hazırlanan ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (ICC) gönderilmesi istenen raporda, Venezuela’da 12 Şubat 2014’den bu yana insanlığa karşı suçlar işlendiği iddia ediliyor.

‘Bağımsız uluslararası uzmanlarca’ hazırlandığı savunulan OEA raporunda, Genel Sekreter Luis Almagro’nun elde edilen bulguları ICC’ye sunması isteniyor. Raporda ayrıca Roma Antlaşması’na taraf ülkelerden Venezuela’daki insanlık suçlarına dair deliller ışığında soruşturma açılması için çağrı yapmaları talep ediliyor.

GÖSTERİLERDE EN AZ 131 KİŞİ GÜVENLİK GÜÇLERİNCE ÖLDÜRÜLDÜ

Onlarca mahkeme ifadeleri ile ‘yaşamlarını yitiren bireylere dair aile ve diğer tarafların ifadelerine’ dayandırılan raporda, 2014-2017 yılları arasındaki gösterilerde en az 131 kişinin öldürüldüğü kaydediliyor. Bu kişilerin tümünün güvenlik güçleri ya da Nicolas Maduro yanlısı milislerce öldürüldüğü savunuluyor.

Raporda 2015 yılından bu yana hukuk dışı bir biçimde 8 bini aşkın ölüm, yaralama veya farklı infazların gerçekleştirildiği iddia ediliyor. OEA raporunda ayrıca ‘keyfi biçimde’ 12 bini aşkın kişinin cezaevlerine konulduğu iddiasına yer veriliyor.

CHAVEZ’DEN SONRA GELDİ; MEŞRUİYETİ TARTIŞMALI

Sosyalist eski Cumhurbaşkanı  Hugo Chavez’in ardından göreve gelen Nicolas Maduro, ülkedeki ekonomik krize çözüm bulamamakla suçlanıyor. Sağ muhalefetin birçok gösterisinde yüzlerce kişi ölmüştü.

Maduro, 20 Mayıs’ta yapılan ve katılımın yüzde 46’da kaldığı seçimlerde yüzde 67 oyla yeniden seçilmişti. Ancak seçimlere katılımın düşüklüğü ve hile iddiaları nedeniyle Maduro’ya uluslararası toplumdan sert eleştiriler gelmişti.