Ortega yönetiminden af: Onlarca muhalif serbest

Nikaragua’da sosyalist hükümete yönelik sert protestoların öncülüğünü yapan isimlerin de olduğu çok sayıda siyasi tutsağın, ‘toplumsal barışın sağlanması’ adına serbest bırakıldığı duyuruldu.

Nikaragua Ulusal Meclisi’nde geçtiğimiz cumartesi günü kabul edilen af yasası kapsamında en az 50 kişinin serbest bırakıldığı duyuruldu. Serbest bırakılanların sosyalist Devlet Başkanı Daniel Ortega ve yönetimine karşı geçtiğimiz yıl düzenlenen ve aylar süren protesto gösterilerine katılan yüzlerce muhaliflerden olduğu belirtiliyor.

Alınan bilgilere göre, serbest bırakılan 50 kişi arasında muhalefetin medyatik isimlerinden gazeteciler Marlon Powell ve Hansel Vazquez gibi isimler de yer alıyor.

YÜZLERCE KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Geçtiğimiz yılın nisan ayında Nikaragua hükümetinin hayata geçirmek istediği sosyal güvenlik reformuna karşı başlayan gösteriler aylarca sürmüştü. Kısa sürede 2007 yılından bu yana görevde olan Daniel Ortega’nın istifası ve erken seçim taleplerinin öne çıktığı gösteriler sırasında en az 325 kişi hayatını kaybetmiş, 2 bini aşkın kişi de yaralanmıştı.

Gösteriler sırasında cezaevine gönderilen kişilerin sayısının 600 ila 800 arasında değiştiği tahmin ediliyor. Şubat ayından bu yana toplamda 436 kişinin cezaevlerinden salıverildiği de verilen bilgiler arasında.

Söz konusu af yasası Ortega yanlılarının çoğunlukta olduğu Ulusal Meclis’te çıkarılmıştı. Ancak muhalefet ve kimi insan hakları kuruluşları, af yasasıyla geçtiğimiz yılki gösterilerde suç işlediği iddia edilen paramiliter güçlerin de serbest bırakılmasının hedeflendiğini iddia ediyor.