Pakistan’da İmran Han kazandı, hile iddiası var

Pakistan’da Çarşamba günü yapılan genel seçimleri eski kriket şampiyonu İmran Han kazandı. Ancak bir çoğunluk oluşturmak için ittifaklara ihtiyacı olacak

İmran Han’ın Pakistan Adalet Hareketi, henüz kesin olmayan sonuçlara göre rakiplerine geniş bir fark atarak 114 sandalye elde etti. 

İmran Han, Perşembe akşamından itibaren zaferini ilan etti. Ancak yoğun bir şekilde hile yapıldığına dair suçlamalar var. Oy sayımı da son derece yavaş ilerledi. Günler geçmesine rağmen halen tamamlanmadı. Bu durum hile iddialarını daha da güçlendirdi. 12 dolayında parti seçim sonuçlarını reddediyor.

Seçim kampanyası da bazı gözlemciler tarafından ülke tarihinin “en kirli” kampanyalarından biri olarak değerlendirilmişti. Bu durum özellikle Pakistan ordusunun İmran Han lehine manipülasyonlarda bulunduğu tepkisiyle somutlaşmıştı.

Seçim sonuçları bu şekilde kabul edilirse, İmran Han’ın partisi mecliste 134 olan çoğunluk sandalye sayısına ulaşamayacak. Pakistan Adalet Hareketi, beklentinin üzerinde sonuç elde etse de hükümet kurmak için, ittifaka ihtiyacı olacak. Bunun için bağımılar ya da diğer partilerle ittifak arayışına girecek.

Şahbaz Şerif’in mevcut iktidar partisi PML-N, 63 sandalye elde ederken, Bilawal Butto-Zerdari’nin Pakistan Halk Partisi 43 sandalye kazandı. Bu iki parti ve diğer bir çok parti seçimlerde hile yapıldığını söylerken, Seçim Komisyonu bu iddiaları reddediyor.