Pakistan seçimleri: Hapisteki eski başbakanın destekçileri önde

Pakistan’da hapisteki eski Başbakan İmran Han'ın destekçileri, cuma günü yapılan seçimleri az bir farkla önde götürüyor. Henüz sandıkların yarısı açıklanmış durumda.

Pakistan Seçim Komisyonu, sandıkların kapanmasından neredeyse 24 saat sonra, saat 16:00'da beklenen 266 seçim bölgesinden sadece 136'sının sonuçlarını açıkladı.

Sayımın yavaş ilerlemesi İmran Han’ın Pakistan Adalet Hareketi (PTI) aleyhine manipülasyon şüphelerini arttırdı. İmran Han'ın partisinin oy pusulalarında yer almasına izin verilmeyerek adayları bağımsız olarak yarışmak zorunda bırakılmıştı.

Buna rağmen, ilk resmi sonuçlara göre PTI ile bağlantılı bağımsızlar 49 sandalye kazanırken, anketin favorisi Navaz Şerif'in Pakistan Müslüman Birliği’nin (PML-N) şimdiye kadar 42 sandalye kazandığı görülüyor.

Seçim Komisyonu'na göre ülkenin diğer siyasi hanedanlığını temsil eden Bilawal Bhutto Zardari'nin Pakistan Halk Partisi (PPP) de 34 sandalye ile beklenenden daha iyi bir performans sergiledi.

Bu sonuçların teyit edilmesi halinde, üç bloktan hiçbiri mutlak çoğunluğu elde edip tek başına iktidar olacak konumda olmayacak. Kazananın bir koalisyon hükümeti kurmak için ittifaklar kurması gerekecek ve tüm seçenekler açık görünüyor.

Dört yıl Londra'da sürgünde kaldıktan sonra Ekim ayında Pakistan'a dönen 74 yaşındaki Navaz Şerif, gözlemcilere göre ordunun desteğine sahip. Şerif’in partisinin kazanacağı bir zafer, ülkeyi dördüncü kez yönetmesini sağlayabilir.

PTI tarafından desteklenen adaylar çoğunlukla partinin kalesi olan Hayber Pahtunhva (kuzeybatı) eyaletinde sandalye kazandı. Ancak ülkenin en kalabalık vilayeti olan ve Navaz Şerif'in kariyerini şekillendirdiği Pencap'ta hala pek çok koltuk doldurulmayı bekliyor.

Gallup Pakistan anket enstitüsü genel müdürü Bilal Gilani AFP'ye yaptığı açıklamada, "PTI hükümeti kuramasa bile, seçimler seçim manipülasyonunun bir sınırı olduğunu gösteriyor" yorumunda bulundu. Gilani, "Ordunun her zaman istediğini elde edemediğini gösteriyor" diye ekledi.

İçişleri Bakanlığı cuma günü yaptığı açıklamada seçim günü olan Perşembe günü 61 saldırı gerçekleştiğini bildirmişti. Bu saldırılarda toplam 16 kişi öldü ve 54 kişi yaralandı.

Seçim kampanyasına "seçim öncesi hile" suçlamaları, üç kez uzun hapis cezasına çarptırılan 71 yaşındaki İmran Han'ın saf dışı bırakılması ve partisine yönelik baskılar damgasını vurmuştu.

İlk resmi sonuçlar açıklanmadan önce PTI genel başkanı Ömer Eyüp Han medyaya yaptığı görüntülü bir açıklamada partisinin "üçte iki çoğunlukla bir sonraki federal hükümeti kurabileceğinden" emin olduğunu ifade etmişti.

Ulusal Meclis'in 336 milletvekili var ancak 70 sandalye kadınlar ve dini azınlıklar için ayrılmış ve orantılı olarak tahsis edilmiş durumda.

PTI, bir parti olarak seçimlere katılamadığı için bu ek koltuklardan herhangi birini talep edemeyecek.