Paris'e göre Duma’da kimyasal izlerin yok edilmesi büyük olasılık

Fransa Dışişleri Bakanlığı’na göre Duma’da kimyasal izlerinin kaybedilmesi büyük bir olasılık.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün Suriye’de kimyasal silah kullanıldığına dair iddiaları incelemek için görevlendirdiği heyet henüz Duma’ya giremedi. Rus kaynaklar Çarşamba günü heyetin gidişinin öngörüldüğünü belirtiyor.

Fransa Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada Duma’da “kimyasal izlerinin kaybedilmesinin büyük bir olasılık” olduğunu belirtti. Bu bölgenin tamamen Rus ve Suriye güçlerinin denetiminde olduğuna dikkat çeken Bakanlık, soruşturma ekibinin halen Duma’ya giriş yapmadığını hatırlattı.

Batılı hükümetler 7 Nisan’da Duma’da Suriye rejimi tarafından kimyasal silahların kullanıldığını iddia ediyor. Moskova, Tahran ve Şam ise bu suçlamayı “komplo”, “mizansen” ve “provokasyon” ifadeleriyle yalanlıyor.

Rusya, soruşturma heyetinin Duma’ya erişiminin gecikmesini güvenlik nedenlerine bağlıyor. Moskova’ya göre özellikle yollardaki mayınlar engel teşkil ediyor. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, heyetin engellendiği yönündeki bilgileri “temelsiz” olarak ifade etti.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, 7 Nisan saldırısı ardından Fransa, ABD ve İngiltere’nin Suriye’ye yönelik düzenlediği bombardıman konusunda da konuştu. Franceinfo radyosuna konuşan Le Drian, “Bu bir savaş ilanı değildir” diyerek amacın kimyasal silahların kullanımını engellemek olduğunu belirtti.