Pekin, Güney Çin Denizi'nde 'muharebe tatbikatları' başlattı

Filipinler, ABD, Japonya ve Avustralya'nın ortak tatbikatlar yapacağı ihtilaflı Güney Çin Denizi’nde aynı gün Peki ordusu da “muharebe devriyeleri” başlattı.

Çin ordusundan yapılan açıklamada 7 Nisan'da Güney Çin Denizi'nde hava ve deniz muhabere devriyeleri düzenlediklerini duyurdu. 

"Güney Çin Denizi'ndeki durumu bozan ve sıcak noktalar yaratan tüm askeri faaliyetler kontrol altındadır" denilen açıklamada, diğer ülkelerin aynı sulardaki tatbikatlarına açık bir gönderme yapıldı. 

Çin'in tatbikatlarının tam niteliği ve yeri konusunda herhangi bir ayrıntı verilmedi.

Cumartesi günü bir açıklama yapan Filipinler, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Avustralya Pazar günü Filipinler'in münhasır ekonomik bölgesinde ortak deniz ve hava tatbikatı düzenleyeceklerini açıkladımışlardı. 

Dört ülke yaptıkları ortak açıklamada bunun müttefiklerin "özgür ve açık bir Hint-Pasifik bölgesini desteklemek üzere bölgesel ve uluslararası işbirliğini güçlendirme yönündeki ortak kararlılıklarını" göstereceğini vurguladı.

ABD Başkanı Joe Biden, Filipinli mevkidaşı Ferdinand Marcos ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida arasında 11 Nisan'da Beyaz Saray'da üçlü bir zirve yapılması planlanıyor. 

Pekin, 2016 yılında uluslararası mahkemenin aleyhine verdiği karara rağmen, birçok komşu ülkenin kıyılarına yakın sular ve adalar da dahil olmak üzere Güney Çin Denizi'nin neredeyse tamamında hak iddia ediyor.