Pentagon sözcüsü: Efrîn’de siviller ölüyor

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Binbaşı Adrian Galloway, Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırılarında sivillerin öldüğü bir durumla karşı karşıya olduklarını belirtti.

Amerika’nın Sesi radyosuna göre Galloway, El Hurra televizyonunun sorularını yanıtladı. Galloway, Türk devletinin Minbiç’e saldırma tehdidi konusunda “Bu aşamada neler olabileceği üzerinde spekülasyon yapmak istemiyorum” dedi.

MİNBİÇ KENDİSİNİ SAVUNABİLİR

Galloway, “Menbiç’in güvenliği, oraya ait güçler tarafından sağlanıyor. Bu güçler, oradaki etnik yapıyı yansıtıyorlar; toplumlarını savunmak için eğitilmiş Araplar, Kürtler ve diğerleri var” diye ekledi.

Efrîn’e yönelik saldırının savaşı DAİŞ’ten başka yöne çektiğini söyleyen Galloway şöyle konuştu:

“Efrin’de operasyonlar yürüten güçlerin ise, ister Kürt, ister NATO müttefiki Türk ya da ihtimal olarak rejim güçleri olsun, ‘daha önemli bir savaş’ olan IŞİD’e karşı savaştan dikkatleri dağıttığı.”

Tüm tarafları ana meseleye yani DAİŞ’in yenilgiye uğratılması meselesine geri dönmesini isteyen Galloway, Türkiye’nin güvenlik kaygılarını giderecek şekilde soruna çözüm bulunması için diplomatların sıkı biçimde çalıştığını belirtti.

Galloway, bununla birlikte DAİŞ’e karşı mücadelede başta Fırat Nehri vadisi olmak üzere Suriye Demokratik Güçleri ortaklarıyla da çok yakından çalıştıklarının altını çizdi.

Efrîn’deki Kürt güçlerini desteklemediklerini belirten Galloway, ancak “şanda Afrin’de olup bitenlerin, ana tehdit IŞİD’den dikkatleri dağıtıcı özellikte olduğu düşüncesindeyiz” diye ekledi.

EFRÎN’DE SİVİLLER ÖLDÜRÜLÜYOR

Galloway, Efrîn’de sivillerin öldürüldüğünü söyledi: “Şu anda sivillerin ölmekte olduğu ve insanların şiddet yüzünden evlerine geri dönemediği bir durumla karşı karşıyayız. Dolayısıyla gerilimleri yatıştırmak önemli. Durumu yatıştırma ve Türk müttefiklerimizle onların endişelerini gideren bir çözüm bulmak için birlikte çalışan Dışişleri Bakanlığı’ndaki ortaklarımızı destekleyeceğiz. Bu arada da bölgedeki ana tehdit olan IŞİD’e karşı savaşımızı sürdüreceğiz” ,

EFRÎN’DEKİ ŞİDDETİ YATIŞTIRMALIYIZ

“IŞİD’e karşı savaştan uzak geçirdiğimiz her zaman, onların yeniden toparlanmasına, güçlenmesine ve yeni savaşçıları bünyesine katmasına izin verilen bir zaman oluyor” diyen Galloway, şöyle noktaladı:

“Dolayısıyla bu meseleyi süratle çözmeliyiz, Efrin’deki şiddeti yatıştırmalıyız ki böylece Suriye’de serbestçe faaliyet gösteren IŞİD ve diğer terör örgütlerine karşı savaşa geri dönebiliriz”