Peru’daki protestolarda 17 kişi yaşamını yitirdi

Yetkililere göre, Peru'nun eski cumhurbaşkanının destekçileri ile güvenlik güçleri arasında yeniden çıkan çatışmalarda en az 17 kişi öldü.

Peru'da protestocular ve güvenlik güçleri arasındaki yeni çatışmalarda en az 17 kişi hayatını kaybetti. Hükümet karşıtı protestolar tekrar ölümcül bir hal aldı ve geçtiğimiz ay eski cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun devrilmesi ve tutuklanmasının ardından ülke çapındaki şiddet olaylarında toplam ölü sayısı yaklaşık 40'a ulaştı. 

Pazartesi günü Puno'nun güney bölgesindeki Juliaca kentindeki havaalanı yakınlarında göstericiler polisle şiddetli çatışmalar yaşarken kan döküldü. Protestocular sapan kullanarak taş atarken ve metal plakaları kalkan olarak kullanırken sanal medya görüntülerine kurşunlarla yaralananlar ve duman bulutları düştü. 

Artan ölü sayısı, Başkan Dina Boluarte'nin istifaya, Kongre'nin kapatılmasına ve Castillo'nun hapisten salıverilmesine yönelik artan protestoların ortasında geldi. Boluarte, Castillo'nun Kongre'yi kapatmaya ve 7 Aralık'ta kararname ile yönetmeye teşebbüs ettikten sonra onun yerini alan başkan yardımcısıydı .

Peru başbakanı Alberto Otárola, Pazartesi günü geç saatlerde televizyonda yaptığı bir konuşmada güvenlik güçlerinin şiddet kullanımını, "Hukukun üstünlüğünü savunmaktan vazgeçmeyeceğiz" diyerek savundu. Yanında bakanlarla birlikte, "dış çıkarlar ve uyuşturucu kaçakçılığının kara parası" tarafından finanse edilen şiddet yanlısı grupların "ülkeyi yok etmeye" çalıştığını iddia etti.