Polonya Cumhurbaşkanı Yahudilerden af diledi

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, 1968’de Yahudi karşıtı kampanya sırasına ülkesinden kovulan Yahudilerden af diledi.

Polonya Cumhurbaşkanı, bugün “özgür ve bağımsız olan Polonya’nın” geçmişte Yahudilere yapılanlardan sorumlu olmadığını da savundu. Zorla sürgün edilen Yahudiler ve ailelerine seslenen Duda, “Lütfen Cumhuriyeti, Polonyalıları ve o zamanın Polonya’sını affedin” dedi.

Bu açıklama Polonya ile İsrail arasına Yahudi soykırımına ilişkin tartışmalı bir yasa nedeniyle gerginliğin yaşandığı bir dönemde yapıldı.

Tarihçilere göre 1968 yılında “Siyonistlere” karşı başlatılan kampanyaya temel olarak Komünist Parti’nin milliyetçi gençleri öncülük ediyordu. Bu gençler, genellikle Yahudi kökenli olan üst kademelerdekilerin yerlerine göz dikmişlerdi. Sionizm karşıtı kampanya iktidardaki Komünist Parti tarafı, güvenlik servisleri ve medya tarafından başlatılmıştı.

2018 yılında muhafazakar Polonyalı yöneticiler de, Polonya’nın imajını savunmak adına Yahudi Soykırımı’na ilişkin çıkardıkları bir yasa nedeniyle soykırımı inkar etmekle suçlandılar. İsrailli yöneticiler, bu yasanın Yahudilere karşı suçlara bulaşan bazı Polonyalılardan bahsedilmesini engelleme girişimi olduğunu belirtiyor.

Senatodan geçen tartışmalı yasa kamuoyu önünde Polonya Cumhuriyeti ve Polonya ulusunun Nazilerin işlediği suçlardan sorumlu tutulmasını ve gerçek suçluların sorumluluğunu hafife almasını cezalandırıyor.