Polonya'da çiftçiler Ukrayna'ya giden yolları kapattı

Polonyalı çiftçiler, Ukrayna'dan yapılan "kontrolsüz" gıda ithalatını protesto etmek ve Avrupa kurallarının gözden geçirilmesini talep etmek üzere Ukrayna'ya giden yüz kadar yolu ve sınır kapısını kapattı.

Varşova'nın 100 kilometre güneydoğusundaki Ryki'ye akın eden onlarca traktör, buradan Lublin şehrine ve Ukrayna sınırına giden S17 otoyolunu kapatmak üzere yola çıktı.

AFP’nin haberine göre araçlarında beyaz ve kırmızı Polonya bayrakları taşıyan çiftçiler, "Ukrayna mallarının kontrolsüz akınını durdurun" ve "Tarım yavaş yavaş ölüyor" yazılı pankartlar taşıdı.

Çiftçiler, Ukrayna'dan yapılan "kontrolsüz" gıda ithalatını protesto etmek ve Avrupa kurallarının gözden geçirilmesini talep etmek için Ukrayna'ya giden yüz kadar yolu ve sınır kapısını kapattı.

Bu eylemler, Avrupa kıtası genelinde çiftçilerin genellikle aynı taleplere dayanan daha geniş çaplı protesto hareketinin bir parçası olarak gelişti.

Pazartesi günü Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Polonya sınırının Polonyalı kamyon şoförleri ve çiftçiler tarafından abluka altına alınmasının ülkesiyle "dayanışmanın erozyona uğradığının" bir kanıtı olduğunu söyledi.

Bu anlaşmazlık ve Ukrayna'ya yönelik "haksız rekabet" suçlamaları, Rus işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna'nın en sadık destekçilerinden biri olan Varşova ile Kiev arasındaki ilişkileri gerdi.

Savaşın başlangıcından bu yana Polonya ile karayolu trafiği, Ukraynalı şirketlerin ihracata devam edebilmesi için hayati önem taşıyordu.

Ancak bu durum, Ukrayna tarifelerinin rekabet edemeyecekleri kadar yüksek olduğundan şikayet eden Polonyalı çiftçileri ve nakliye şirketlerini öfkelendirdi.