Polonya nükleer silahlara ev sahipliği yapmaya hazır!

Polonya, “Rus tehdidine karşı” nükleer silahlara ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

POLONYA NÜKLEER SİLAH

Polonya Cumhurbaşkanı pazartesi günü yayınlanan bir röportajında, Rusya'nın komşu Kaliningrad ve Belarus'a yeni silahlar konuşlandırması karşısında, üyesi olduğu NATO'nun doğu kanadını güçlendirmeye karar vermesi halinde Polonya'nın topraklarında nükleer silahlara ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu belirtti. 

Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Fakt gazetesine verdiği mülakatta "Eğer müttefiklerimiz NATO'nun doğu kanadının güvenliğini güçlendirmek için topraklarımızda nükleer paylaşımın bir parçası olarak nükleer silah konuşlandırmaya karar verirlerse, biz bunu yapmaya hazırız" dedi.

Polonya'da potansiyel nükleer silah konuşlandırılması konusunun Polonya ile ABD arasında "bir süredir" tartışma konusu olduğunu belirten Duda, "Bu konuyu daha önce de çeşitli vesilelerle gündeme getirmiştim" dedi. 

Duda Mart ayında Amerikalı mevkidaşı Joe Biden ile görüşmüştü. Duda'ya göre, "Rusya Kaliningrad bölgesini giderek daha fazla askerileştiriyor. Nükleer silahlarını Polonya'ya sınır olan Belarus'a transfer etme sürecinde". 

Haziran 2023'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ilk nükleer silahları Belarus'a transfer ettiğini açıklamıştı. 

2023'teki Vilnius Zirvesi'nde müttefikler NATO'nun "nükleer yeteneklerini modernize etmeye devam etmek ve planlama sürecini güncellemek de dahil olmak üzere nükleer caydırıcılık misyonunun güvenilirliğini, etkinliğini, emniyetini ve güvenliğini sağlamak için gereken her şeyi" yapacaklarını vurgulamışlardı.