Pompeo: İran'ın Rusya ve Çin'den silah almasını engelleyeceğiz

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran'ın Rusya ve Çin'den silah almasını engelleyeceklerini açıkladı.

Tahran'a yönelik uluslararası silah ambargosu, nükleer anlaşma kapsamında 18 Ekim'de sona ermesi gerekiyor.

ABD, Mayıs 2018'de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek, yaptırımlara geri dönmüş ve İran ile gerilim tırmanmıştı. ABD ambargonun sürmesi ve uluslararası yaptırımlara geri dönülmesi için diğer imzacılar üzerinde baskılarını arttırıyor.

Pompeo, Fransız radyo France Inter'e yaptığı açıklamada ABD ile Avrupa arasındaki anlaşmazlıklara gönderme yaparak "Bu ambargoyu genişletebilmek için şimdiye kadar hiçbir şey yapılmadı ve ABD kendi sorumluluklarına sahip çıktı" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, "Bu şekilde davranacağız, İran'ın Çin tanklarını ve Rus hava savunma sistemlerini satın almasını ve ardından Hizbullah'a silah satarak, Cumhurbaşkanı Macron'un (Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron) Lübnan'daki çabalarını torpillemesini engelleyeceğiz" dedi.

ABD, 21 Ağustos günü Birleşmiş Milletler'de "snapback" adı verilen tartışmalı bir süreci de resmen aktifleştirdi. Bu mekanizme ile silah ambargosunun uzatılması dahil İran'a yönelik uluslararası yaptırımların yeniden tesis edilmesi talep ediliyor.

Sürecin belirlediği bir aylık süre 20 Eylül'de doluyor. Bu tarihten itibaren yaptırımların yeniden hayata geçtiğinin açıklanması gerekiyor ancak ABD Avrupalı ittifakları olan Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık ile diğer büyük güçler olan Çin ve Rusya'nın muhalefeti ile karşı karşılaşıyor.