Pompeo, Macron ile Türkiye'nin askeri saldırılarını konuştu

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Türkiye'nin "çok agresif" eylemlerini konuştuğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye ziyaretinden önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi.

Elysée Sarayı'na göre bir "nezaket ziyareti" gerçekleşti, zira Fransa Joe Biden'ı ABD'nin yeni başkan olarak kutladı. Pompeo'nun desteklediği Donald Trump ise henüz yenilgisini kabul etmedi.

Pazartesi günü Fransa'yı ziyaret eden Pompeo, daha sonra İstanbul'a geçti. Fransız Le Figaro gazetesine bir mülakat veren Pompeo, "Başkan Macron ve ben Türkiye'nin son dönemdeki eylemlerini tartışmak için çok zaman harcadık ve çok agresif olduklarını kabul ettik" dedi.

Türkiye'nin Azerbaycan’a "desteği" ve "Suriyeli güçleri bölgeye yerleştirmesi olayına" işaret eden Pompeo, "Üçüncü ülkelerden güçleri yerleştirdikleri Libya'daki eyleminden veya Doğu Akdeniz'deki eyleminden de bahsettik, ve bu listeyi devam ettirebilirim" dedi.

Pompeo, "Amerikan tutumu, bu çatışmaların uluslararasılaşmasının zararlı olduğu ve ilgili tüm ülkelere zarar verdiği yönündedir. Bu nedenle, tüm ülkeleri, ister Ruslar, ister Türkler veya diğerleri olsun, Libya'ya müdahaleden vazgeçmeye çağırdık" şeklinde konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı, "aynı şeyin Azerbaycan için de" geçerli olduğunu ifade ederek, "Türk askeri kapasitelerinin artan şekilde kullanımı bizi endişelendiriyor" dedi.

Pompeo şunları ekledi: "Avrupa ve ABD, Erdoğan'ı bu tür eylemlerin halkının yararına olmadığına ikna etmek için birlikte çalışmalıdır."

ABD Dışişleri Bakanı Türkiye'den sonra Gürcistan, İsrail, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'ı ziyaret edecek. Türkiye ziyaretinin resmi gündeminde Türk yetkililerle herhangi bir görüşme yok.