Pompeo: Türkiye’ye yaptırımlar kararlılığımızı gösteriyor

ABD Dışişleri Bakanı Mark Pompeo ile Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu, Singapur’da bir araya geldi. Pompeo, “Yaptırımlar kararlılığımızı gösteriyor” dedi.

ABD ile Türkiye arasında gerilimin tırmandığı bir dönemde Pompeo ve Çavuşoğlu bir görüşme gerçekleştirdi.

Her iki dışişleri bakanı, Singapur’da bir araya geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada “Bir çok konuyu konuştular” dedi.

Nauert, “Ülkelerimiz arasındaki sorunları çözmeye çalışmayı sürdürme konusunda mutabık kaldılar" diye eklerken görüşmeyi "yapıcı" olarak tanımladı.

Pompeo da Singapur'a vardıktan sonra bir açıklama yaptı. ABD'nin Çarşamba günü Türkiye Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında aldığı yaptırım kararlarını değerlendiren Pompeo, yaptırımların ciddiyeti gösterdiğine işaret etti. Pompeo, yaptırımların İzmir'de ev hapsinde olan ABD'li papaz Andrew Brunson'ın ülkesine dönmesini sağlama konusunda "çok ciddi" olduklarını gösterdiğini vurguladı.

Çavuşoğlu ile yarım saatlik görüşmeden önce konuşan Pompeo, “Papaz Brunson’ın bize verilmesinin zamanının geldiği konusunda Türkler uyarılmıştı ve umarım ki büyük kararlılığımızın kanıtı olanları (yaptırımları) görürler” dedi.