Pompeo’ya göre Assange ABD’ye sınırdışı edilecek

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Birleşik Kralık’ın WikiLeaks’ın kurucusu Julian Assange’ı yargılanmak üzere ABD’ye sınırdışı edeceğini açıkladı.

El Universo isimli Ekvator gazetesine bir mülakat veren Pompeo, Assange’ın sınırdışı edilmesi için talepte bulunduklarını belirterek, “Yargılanacağı ABD’ye sınırdışı edilecek” dedi.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “Daha fazla yorumda bulunamam ama hükümetim dünya için risk oluşturan ve Amerikan askerlerini tehlikeye atan bu kişinin yargı tarafından mahkum edilmesinin önemli olduğunu düşünüyor” diye ekledi.

Bundan bir hafta önce Birleşik Krallık’ın Avrupa ve Amerika ülkeleri bakanı Alan Duncan, Ekvator’a yaptığı ziyarette Assange’ın idam cezasının olduğu bir ülkeye sınırdışı edilmeyeceğini söylemişti.

ABD, Assange’ı casuslukla suçluyor. ABD’nin sınırdışı talebinin inceleneceği duruşma Şubat 2020’de Birleşik Krallık’ta görülecek. Julian Asange hakkında ABD’de 18 ayrı suçlama yapılıyor. Tüm bunların toplamı 175 yıl hapis cezasına denk geliyor. ABD’de idam cezasına götüren suçlamalar arasında casusluk da var.

ABD ve bir çok ülkenin suçlarını ortaya çıkaran WikiLeaks’ın kurucusuna karşı uluslararası alanda yoğun bir karalama kampanyası yürütüldü. WikiLeaks, 2010 yılında yüzbinlerce askeri ve diplomatik belgeyi yayınlamıştı.

Londra’daki Ekvator büyükelçiliğinde yedi yıl mahsur kalan Assange, Londra ve Ekvator arasındaki bir anlaşma sonucu 11 Nisan’da dışarı çıkarılarak, İngiliz polisi tarafından gözaltına alınması sağlandı. Assange hızlı bir şekilde tutuklanarak, 1 Mayıs’ta şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle 50 hafta hapse mahkum edildi.