Portekizli çiftçiler de harekete geçti, yolları kapattı

Portekizli çiftçiler de Avrupalı meslektaşlarına katılarak yaptıkları işe "değer verilmesini" talep etti ve perşembe sabahı İspanya ile iki sınır kapısı da dahil olmak üzere birçok yolu kapattı.

İspanya sınırına yakın kuzeydeki Vilar Formoso ve güneydeki Elvas'ta iki otoyol her iki yönden trafiğe kapatıldı.

Portekiz jandarması, merkezdeki Santarém bölgesinde bulunan Chamusca ve Golega yakınlarındaki blokajların olduğunu bildirdi.

Bu eylem günü, kendisini partizan olmayan ve spontane bir girişim olarak tanımlayan "Portekiz'deki Çiftçilerin Sivil Hareketi"nin çağrısı üzerine Çarşamba günü başlatıldı.

Hareket, üretimdeki düşüşü telafi etmek amacıyla çiftçilere yapılan yardımlarda kesintiye gidileceğinin açıklanmasından bu yana öfkenin giderek arttığını belirtiyor.

Bu girişim, sektörün ana kuruluşu olan Portekiz Çiftçiler Konfederasyonu (CAP) tarafından desteklenmedi. CAP, hükümetin planlanan kesintileri tersine çevirmeyi taahhüt ettiğine inanıyor.

Çarşamba günü hükümet, çiftçilerin beklentilerini karşılamak üzere, özellikle ülkenin güneyini etkileyen kuraklığın sonuçlarıyla başa çıkmalarına yardımcı olacak yaklaşık 500 milyon euroluk destek tedbirlerini açıkladı.

Bu tedbirler arasında yol dışı dizel yakıtın vergilendirilmesinde bir indirim de yer alıyor. Ancak çiftçiler bu önlemlerin hayata geçirildiğini görmek istiyor.

Avrupalı liderlerin perşembe günü bir araya geleceği Brüksel'den gelen tavizlere rağmen, Avrupa Birliği'ndeki çiftçilerin öfkesi dinmiyor.  Özellikle Fransa’da stratejik güzergahlardaki blokajların üst üste dördüncü gündür devam ediyor.

Aşırı karmaşık bir Avrupa politikası, düşük gelirler, enflasyon, özellikle Ukrayna ürünlerinden kaynaklanan dış rekabet ve artan yakıt fiyatları ortak tepkiler olarak öne çıkıyor.