Puigdemont Almanya’yı terk etti

İspanya’nın talebiyle Almanya’da gözaltına alındıktan sonra şartlı tahliye edilen Katalan lider Carles Puigdemont sürgün hayatını Belçika’da geçirme kararı aldı.

Katalonya Özerk Yönetimi'nin eski başkanı Carles Puigdemont, Avrupa çapındaki yakalama kararı nedeniyle bir süre tutuklu kaldığı Almanya'dan ayrılarak tekrar Belçika'nın başkenti Brüksel’e döndü. Finlandiya’dan Belçika’ya gitmek üzere karayoluyla yola çıkan Puigdemont geçtiğimiz Mart ayında Almanya sınırları içinde gözaltına alınmıştı.

"Ayaklanmaya teşvik" ve "devlete karşı başkaldırma" suçlarından yargılamak istediği 55 yaşındaki Puigdemont için Madrid yönetimi Avrupa çapında tutuklama kararı çıkarmıştı. Alman mahkemesinin kararıyla şartlı tahliye edilen Katalan lider, bundan sonraki sürgündeki mücadelesini Belçika’nın başkenti Brüksel’de devam edeceğini bildirdi.

Katalan lideri Brüksel’e 10 km uzaklıktaki Waterloo kasabasında bulunan villasında 300’den fazla taraftarı karşıladı. Burada taraftarlarını selamlayan Puigdemont, daha sonra Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Quim Torra ile birlikte açıklama yaptı.

Siyasi çalışmasını bütün Avrupa’da sürdüreceğini bildiren Puigdemont, mücadelesinin tüm siyasi tutuklular serbest kalana ve Katalanların şiddet görme tehdidi altında olmadan kendi kaderini tayin etme hakkına sahip olana kadar devam edeceğini söyledi.

Puigdemont, Katalanların haklı talebini temsil etmek için Avrupa’nın en ücra köşesine kadar gideceğini duyururken, Özerk Yönetimi Başkanı Quim Torra ise demokratik mücadeleden yana olduklarının altını çizdi.

Madrid yönetiminin karşı çıkmasına aldırmayan Katalonya 1 Ekim 2017 günü bağımsızlık referandumuna gitmiş, ardından da özerk bölge hükümeti İspanya’nın müdahalesiyle düşürülmüştü.

Eski hükümetin üyelerinin bazıları Puigdemont gibi sürgünde yaşarken, bir bölümü de İspanya güvenlik birimleri tarafından cezaevinde tutuluyor. Katalonya bölgesinde geçtiğimiz Aralık ayında yapılan seçimlerin ardından 4 kez hükümet kurma girişimi sonuçsuz kalmıştı.