Putin, anayasa reformunu onaylattı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2036 yılına kadar iktidarda kalmasının yolunu açan anayasa revizyonu yüzde 77,92 oyla kabul edildi. Muhalefet sonuçlar için “yalan” dedi.

Referandum ardından Seçim Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, seçmenlerin yüzde 77,92’si anayasada revizyon lehine oy kullandı.

Karşı oy kullananların oranı yüzde 21,27 olarak açıklandı. Seçimlere katılım yüzde 65 oldu.

Oylama Nisan ayında öngörülmüştü ancak Covid-19 salgını nedeniyle ertelenmişti.

Sandık başına yığılma olmaması oy kullanma işlemi Çarşamba gününe kadar bir haftaya yayıldı. 

Anayasa reformunun referandumda kabul edilmesi bir sürpriz olmadı. Reform yılın başında yasama üyeleri tarafından kabul edilmiş, Yeni Anayasa metni kitapçılarda satışa sunulmuştu bile.

Muhalif Aleksey Navalny oylama için “büyük yalan” diyerek, taraftarlarını Eylül ayındaki bölgesel seçimler için seferber olmaya çağırdı.

Bağımsız seçim izleme örgütü Golos, referandum süresince mükerrer oy kullanma ve sandık yetkililerinin seçmenler üzerinde baskı kurması gibi yüzlerce şikayet aldıklarını belirtti. Seçim Komisyonu ise “ciddi ihlal” olmadığını savundu.

Revizyonda öngörülen tartışmalı maddelerden biri, Putin’de 2024’te yılından itibaren iki dönem daha Kremlin’de kalma yolunu açıyor. Böylece Putin, 2036 yılına kadar, diğer bir ifadeyle 84 yaşına kadar iktidarda kalabilecek.

Anayasa’ya ayrıca muhafazakar ilke “Tanrıya inanç” ifadesi eklenirken, evlilik kavramı da “sadece kadın ve erkek arasında gerçekleşebilir” şeklinde tanımlanıyor. Putin görevde olduğu sürece eşcinsel evlilik asla yasallaşmayacak. Bununla birlikte “vatansever eğitim” ve bazı sosyal güvenceler de değişiklikler arasında yer alıyor.