Putin’den Washington’a ‘füze’ tehdidi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın “karar merkezlerinin bulunduğu toprakları vurabilecek” füzeler konuşlandırmayı planladığını açıkladı.

Parlamento önünde bir konuşma yapan Putin, “Açık ve net bir şekilde söylüyorum: Rusya, sadece doğrudan bir tehdidin gelebileceği topraklara karşı değil, aynı zamanda bizi tehdit eden füzelerin kullanımına ilişkin karar merkezlerinin bulunduğu topraklara da yönelebilecek silahlar konuşlandırmak zorunda kalabiliriz” dedi.

Putin, bu açıklamayı ABD’nin Avrupa’de yeni sistem silahları konuşlandırmasına yanıt olarak yaptı.

Putin ayrıca ABD’nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çıkmak için “hayali suçlamalara” başvurduğunu söyledi.

ABD’nin Soğuk Savaş’tan kalma bu anlaşmayı askıya almasına misilleme olarak Rusya da benzer bir karar almıştı.

Her iki tarafın karadan fırlatılan ve menzili 500 km ile 5.500 km arasında olan tüm seyir füzeleri ve balistik füzelerinin imhası için 1987 yılında anlaşma imzalamıştı.

Washington’a göre, Rusya Novator 9M729 isimli yeni bir füze geliştirerek INF anlaşmasını ihlal etti.

Anlaşmanın taraflar arasında askıya alınması ardından kısa bir süre önce açıklamada bulunan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya’nın karadan atılan füzelerinin menzilini arttırması gerektiğini söylemişti. Böylece, füzelerin başta Avrupa’daki hedefler olmak üzere sınırın ötesindeki hedeflere ulaşması sağlanacak.

Şoygu, Savunma Bakanlığı’nın karadan fırlatılan yeni bir seyir füzesi ve hipersonik bir füzenin en geç 2021’de operasyonel olması için talimat verdiğini kaydetmişti. 

Şoygu, geçen yaz da yaptığı bir açıklamada Rusya’nın yakında ABD’nin füze savunma kalkanlarını aşarak dünyanın herhangi bir noktasını vurabilecek kapasiteye sahip olacağını söylemişti.