Refah’a yönelik İsrail tehdidi endişeleri arttırıyor

İsrail, çoğunluğu Gazze’den kaçmak zorunda kalanlardan oluşan 1,3 milyonu aşkın Filistinlinin yaşadığı Refah’a operasyon emrini verdi. Yeni katliamlar ve insani krizin daha da derinleşmesinden endişe ediliyor.

BM'ye göre Refah'ta 1.3 milyondan fazla Filistinli yaşıyor ve bunların büyük çoğunluğu İsrail ile Hamas arasında dört aydır devam eden savaştan kaçan sivillerden oluşuyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu çarşamba günü yaptığı açıklamada buraya bir askeri operasyon düzenlenmesi emrini verdi.

Netanyahu, ABC News kanalında pazar günü yayınlanacak mülakatta "Zafer bizim elimizde. Bunu yapacağız. Hamas'ın son terörist taburlarını ve son kalesi olan Refah'ı ele geçireceğiz" dedi. Bu mülakata ilişkin bazı alıntıları cumartesi akşamı yayınlandı.

Netanyahu, "Bunu yaparken sivil halkın ülkeyi terk edebilmesi için güvenli geçişi de sağlayacağız” diye ekledi.

İSRAİL BM KURUMUNA BASKI UYGULUYOR

İsrail ordusu ve iç güvenlik teşkilatı da cumartesi günü Gazze'deki BM Filistinli Mülteciler Ajansı (Unrwa) merkezinin altında Hamas'a ait bir tünel bulduklarını iddia etti.

Unrwa Başkanı Philippe Lazzarini X'te "Bu binayı terk ettiğimizden beri kullanmadık ve orada gerçekleşmiş olabilecek herhangi bir faaliyetten haberdar değiliz" diye yazdı ve İsrail'in suçlamalarının "bağımsız bir soruşturmayı hak ettiğini" belirtti.

İsrail diplomasi şefi Israel Katz, Philippe Lazzarini'nin ve İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan'ın "derhal istifa etmesi" çağrısında bulundu.

ABD VE AB’NİN TEPKİSİ

AB ve ABD Refah'taki sivillerin akıbeti konusunda endişelerini ifade etti. ABD Başkanı Joe Biden perşembe günü İsrail'e karşı sesini yükselterek 7 Ekim'deki saldırıya verdiği "yanıtı" "aşırı" olarak nitelendirdi.

Avrupa diplomasisinin başındaki isim Josep Borrell, İsrail ordusunun Refah'a olası bir saldırısının "tarif edilemez bir insani felaket" olacağını belirtti.

HAMAS’TAN REFAH UYARISI

Hamas Cumartesi günü Refah'a yönelik bir saldırının, Gazze'nin güneyindeki bu kentte "on binlerce ölüm ve yaralanmaya" yol açabileceği uyarısında bulundu.

Gazze Şeridi’nde 2007'den beri iktidarda olan Hamas’ın Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail ordusu Gazze'de büyük çoğunluğu sivil olmak üzere 28 bin 64 kişiyi öldürdü.