Riyad’a göre İran devam ederse bedelini ödemeli

İran’ın bölgedeki büyük rakibi Suudi Arabistan, İran’ın “agresif politikalarını” sürdürmesi halinde “bedelini ödemesi” gerektiği uyarısında bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile görüşen Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adıl El Cubeyr, Fransız Le Monde gazetesine verdiği mülakatta “Amerikalılar gibi biz de her ne pahasına olursa olsun bir savaşı önlemek istediğimizi söylemiştik” dedi.

Cubeyr, gerilimi tırmandırma tercihini yapan tarafın İran olduğunu savunan Cubeyr, “Körfez’de gemilere saldıramazsınız, petrol boru hatlarına saldıramazsınız, Husiler gibi terörist gruplara Suudi Arabistan’a karşı kullanmaları için balistik füzeler sağlayamazsınız” diye ekledi.

“Ama eğer saldırıya uğrarsak karşılık verme görevimiz var” diyen Cubeyr, “Bugün İran ağır ekonomik yaptırımlar altındadır. Bu yaptırımlar sertleşecek. Eğer İran agresif politikalarına devam ederse, bedelini ödemesi gerekecek” ifadelerini kullandı.

Mevcut yaptırımların İran’ı müzakere masasına getirmek için yeterli olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine Cubeyr, şöyle yanıt verdi: “İran’a uygulanan yaptırımlar son derece ağırdır. Hidrokarbon ihracatları çöktü. Parası çöküyor, enflasyon uçuyor. Ülke içerisindeki gerilim yoğunlaşıyor ve bu artacak.”

Cubeyir, şöyle devam etti: “Eğer İran başka yaptırımlardan kaçınmak istiyorsa, politikasını değiştirmeli. Mesaj budur. Kimse rejim değişikliğinden bahsetmiyor.”

Suudi Dışileri Bakanı, “Eğer İran bu yolda devam ederse, sonuç bir felaket olacak” diye uyardı.

ABD ve Körfez’deki ittifakları ile İran arasındaki gerilim özellikle Mayıs 2018’de ABD’nin nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinden bu yana sürekli tırmanıyor. Geçen hafta, Hürmüz Boğazı yakınında bir Amerikan insansız hava aracının İran tarafından düşürülmesiyle gerilim daha da yükseldi. ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik bir askeri saldırı talimatından son anda vazgeçtiğini açıkladı. Ancak Amerikan medyasına göre, Trump İran balistik füze sistemlerine yönelik siber saldırıya onay verdi.