Riyad Arap ülkelerini İran’a karşı 'mücadeleye' çağırdı

Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Abdul Aziz Bin Suud, Arap ülkelerini İran’ın “oluşturduğu tehlikeye” karşı mücadele etmeye çağırdı.

Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Abdul Aziz Bin Suud, Tahran’a karşı “sert kararlar” alınmasını istedi.

Arap İçişleri Bakanları Konseyi’nin 35’inci Oturumlarının açılışında konuşan Abdul Aziz Bin Suud, “Art arda yaşanan olayların Arap dünyasının birliği ve istikrarını hedef aldığı bir dönemde toplanıyoruz” dedi.

“Bu birlikte karşı koymamızı dayatıyor” diyen Suud, güvenlik ve istikrarın korunması için sert kararlar alınması gerektiğini savundu.

Suud, “İran’ı başta Arap ülkelerinde olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde müdahale anlamında yaptıkları, terörizme desteği, istikrarı bozma ve toplumları yok etme niyeti, mücadele edilmesi gereken bir tehlike olarak görülmeli” dedi.

Bölgesel iki rakip olan Sünni Suudi Arabistan ile Şii İran arasındaki diplomatik ilişkiler Ocak 2016’da kesildi. Her iki ülke Ortadoğu’da bir çok konuda karşı karşıya geliyorlar. Yemen’de Suudi Arabistan, İran destekli Şii Husileri bombalıyor. Suriye’de İran ve Suudi Arabistan birbirine karşıt cepheleri destekledi. Suudi Arabistan’a göre İran Lübnan Hizbullah’ı vasıtasıyla da hegemonik hedefler peşinde koşuyor.