Rohingyalara soykırım suçlamasıyla Myanmar’a ön tahkikat

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), geçtiğimiz yıl on binin üzerinde kişinin yaşamına mal olan Rohingyalara yönelik operasyonlar nedeniyle Myanmar devleti hakkında ön tahkikat başlattı.  

Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Myanmar’daki dini azınlıklardan Rohingyalı bir silahlı örgüte yönelik ordu güçlerince başlatıldığı iddia edilen operasyonlar nedeniyle yüzbinlerce sivil komşu ülke Bangladeş’e sığınmıştı. 10 bini aşkın kişinin yaşamını yitirdiği tespitine varan Birleşmiş Milletler (BM) tarafından görevlendirilen bir araştırma komisyonu ise, ICC’ye Myanmar ordusundan en az 6 generale yönelik soykırım suçlamasıyla dava açılmasını tavsiye etmişti.

Lahey’de bulunan ICC ise BM araştırma komisyonunun tavsiyesine uyarak, Myanmarlı yetkililer hakkında ön tahkikat başlatılmasına hükmetti. ICC Başsavcısı Fatou Bensouda’nın duyurduğu ön tahkikat kararı, ICC önünde yargılamaya götürecek resmi soruşturmanın ön aşaması olarak biliniyor.

Ağustos ayında BM tarafından yayınlanan bir raporda, soykırım suçu işlendiğine dikkat çekmişti. Raporda Myanmar Genelkurmay Başkanı General Min Aung Hlaing ve ordudan diğer üst düzey komutanlara yönelik savaş suçu, soykırım ve insanlığa karşı suçlardan dava açılması gerektiği vurgulanmıştı.