RSF: İran’da 860 gazeteci ‘tutuklandı veya infaz edildi’

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), İran’da 1979 ile 2009 yılları arasında en az 860 gazetecinin “tutuklandığı, tutuklu olduğu veya infaz edildiğini” açıkladı.

Merkezi Paris’te bulunan RSF, bu raporunu İran yargısının resmi kayıtlarına dayandırıyor. Raporda, Tahran bölgesinde onlarca yıl içerisinde yaşanan tutuklamalar, hapis cezaları ve infazlar detaylandırılıyor.

Bu rapor, Paris’te 2003 Nobel Barış Ödüllü İranlı avukat Şirin Ebadi’nin katıldığı bir konferansta açıklandı.

RSF, ellerindeki dosyada İran toplumunun tüm kategorilerinden gelen insanlara ait 1.7 milyona yakın hukuki süreç kaydı içerdiğini belirtti. Bunlar aralarında gazetecilerin de olduğu, kadın, erkek, dini ve etnik azınlık üyeleri, adli tutuklular ve düşünce tutuklularını ilgilendiriyor.

Tutukluların statüsünün net olarak belirtilmediğini ifade eden RSF, kayıtlarda kişinin gazeteci olduğuna dar herhangi bir ibare olmadığına dikkat çekerek, İran rejiminin bu şekilde cezaevlerinde hiçbir “düşünce suçlusunun” olmadığını göstermeye çalıştığını kaydetti. Raporda, “Bu olası eleştirileri susturmak için kasıtlı bir devlet yalanıdır” denildi.

Kayıtlar üzerinde aylarca yürütülen çalışmalar sonucunda, 1979 ile 2009 yılları arasında en az 860 gazetecinin tutuklandığı, hapse atıldığı veya infaz edildiği tespiti yapıldı. Bunlar arasında en az dört profesyonel gazetecinin infaz edildiği vurgulandı.

RSF net bir sayı vermeden, “Onlarca başka düşünce tutuklusu, blogcu veya basın organlarını yöneten siyasi aktivist rejim tarafından infaz edildi” dedi.