RSF’den gazetecileri hedef alan Türk saldırılarına tepki

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Türk devletinin saldırıları nedeniyle Kuzey ve Doğu Suriye’nin bir “bilgi kara deliğine” dönüşmek üzere olduğunu belirtti. RSF, katledilen Kürt gazetecilere dikkat çekti.

RSF yaptığı yazılı açıklamada “Kuzey Suriye’de Türk güçlerinin bombardımanında iki gazetecinin ölümü ardından, çok sayıda muhabir, güvenlik durumunun giderek kötüleştiği Suriye Kürdistan’ını terk ediyor. RSF bölgede kalan yerel gazeteciler için endişeli ve bölgenin yeni bir bilgi kara deliğinde dönüşmesi kaygısını taşıyor” dedi.

Serêkaniyê’de sivil bir konvoya yönelik hava saldırısını hatırlatan RSF, konvoyda ANHA muhabiri Seed Ahmed ile Çira TV muhabiri Mihemed Husen Reşo’nun hayatını kaybettiğini belirtti.

En az 8 gazetecinin de yaralandığını belirten RSF, “Tümü bölgesel medyaya çalışan yerel gazeteciler” diye ekledi.

RSF Ortadoğu bürosu sorumlusu Sabrina Bennoui, “Türk ve Suriyeli makamlar gazetecilerin güvenliğini sağlamak için herşeyi yapmazlarsa Kuzey Suriye gazetecilerden boşalma ve bir bilgi kara deliğine dönüşme tehdidi altında bulunuyor” dedi.

Gazetecilere yönelik tüm saldırıların uluslararası hukukça yasaklı olduğunu belirten Bennoui, Pazar günü internet kesintisi de yaşandığını ve bilgiye erişimi daha zorlu hale getirdiğini belirtti.