Rus ordusu 6 bine yakın askerin öldüğünü kabul etti

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna savaşının başından bu yana 6 bine yakın kayıp verdiklerini kabul etti. Uzmanlar kayıpların çok daha yüksek olduğunu tahmin ediyor.

Russia-24 televizyon kanalına konuşan Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna savaşının başladığı şubat sonundan bu yana verdikleri kayıplara ilişkin bilançoyu açıkladı.

Şoygu, “Şu ana kadar kayıplarımız 5937” dedi. Savunma Bakanlığı en son mart sonunda 1351 askerin öldüğünü açıklamıştı.

Savunma Bakanı, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “kısmi seferberlik” ilanından birkaç dakika sonra bu açıklamayı yaptı.

Şoygu, kısmi seferberliğin bu Çarşamba gününden itibaren sadece askeri tecrübesi olanları kapsadığını belirtirken, savaşa gönderilmeden önce eğitilecek olan 300 bin yedeğe güvenebileceklerini ifade etti. Bu da seferber edilebilecek yedek sayısının yüzde 1 kadarını ifade ediyor.

Bakana göre Rusya yaklaşık 25 milyon kişilik seferberlik potansiyeline sahip.

Bazı uzmanlar seferberlik ilanını Rusya’nın “sıkışmışlığı” olarak değerlendirirken, Şoygu’nun açıkladığı kayıpların ise gerçekçi olmadığını belirtiyor.

LONDRA’YA GÖRE ‘BAŞARISIZLIĞIN İTİRAFI’

İngiliz Savunma Bakanı Ben Wallace, Putin’in açıklamasını ve Ukrayna’da öngörülen referandumları “başarısızlığın itirafı” olarak değerlendirdi.

Wallace, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "nüfusunun bir kısmını harekete geçirmeme sözünü tutmamasının istilanın başarısızlığının kabulü" olduğunu savundu.

Wallace, “Ukrayna'nın bu savaşı kazandığı ve Rusya'nın küresel bir parya haline geldiği gerçeğini hiçbir tehdit veya propaganda gizleyemez" diye iddia etti.